Vypnutie Facebooku a Instagramu v Rusku je v súlade so zákonom. Meta s odvolaním neuspela

TA3 ČTK
20.6.2022 19:53

Zákaz prevádzky sociálnych sietí Facebook a Instagram v Rusku bol zákonný, potvrdil dnes moskovský súd, keď zamietol odvolanie americkej spoločnosti Meta Platforms. Tú v marci iný súd označil za extrémistickú a zakázal fungovanie jej dvoch menovaných sietí. Informovala o tom agentúra Interfax.

facebook sociálne siete 1140px (ČTK)
ČTK

Americkú technologickú firmu Meta zaradil ruský súd medzi extrémistické organizácie v marci po tom, čo po začatí invázie na Ukrajinu ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval obyvateľom Ruska prístup k Instagramu aj Facebooku. Zablokovanie Facebooku úrad zdôvodnil tým, že prevádzkovateľ siete podľa neho diskriminuje ruské médiá.

Vzápätí sa úrad zameral aj na Instagram, keď spoločnosť Meta uviedla, že dočasne umožní jeho používateľom na Ukrajine zverejňovať správy vyzývajúce na násilie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruským vojakom na Ukrajine. Nepomohlo ani ďalšie oznámenie Mety, ktorá upresnila, že nebude tolerovať výzvy na Putinovo zabitie alebo násilie proti Rusom všeobecne. Zákaz prevádzky v Rusku sa nevzťahuje na službu WhatsApp, ktorú taktiež prevádzkuje spoločnosť Meta.

"Rozhodnutie Tverského obvodného súdu v Moskve z 21. marca 2022 sa ponecháva bez zmeny," oznámil dnes podľa agentúry Interfax sudca Moskovského mestského súdu.

Právnička zastupujúca Metu v marci na súde podľa Reuters povedala, že internetová spoločnosť neprevádzkuje extrémistické činnosti a je proti rusofóbii. Podľa denníka Kommersant dnes obhajoba uviedla, že odmietanie prístupu k štátom kontrolovaným médiám nie sú aktivity, ktoré by sa dali označiť za extrémistické. Označenia "extremistická organizácia" sa predtým v Rusku dočkali skupiny ako radikálne islamistické hnutie Taliban alebo teroristická organizácia Islamský štát, neskôr sa k nim zaradili aj spoločnosť Svedkovia Jehovovi či Fond boja s korupciou opozičníka Alexeja Navalného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok