Veľká Británia potvrdila podporu obnoviteľným zdrojom

TA3
27.12.2012 08:37

Veľká Británia je na najlepšej ceste k splneniu cieľa znížiť do roku 2020 svoju energetickú závislosť na fosílnych palivách. Informovalo o tom vo štvrtok britské ministerstvo energetiky v písomnej správe.

Veľká Británia potvrdila podporu obnoviteľným zdrojom
SITA

Počas 12 mesiacov do konca júna 2012 z obnoviteľných zdrojov pochádzalo 10 percent elektriny v krajine, čo je nárast medziročne o 27 %.

"Obnoviteľné zdroje dodávajú stále viac energie do britskej siete, ale aj ekonomiky," vyhlásil minister pre energetiku Edward Davey. "Vytváranie novej infraštruktúry je kľúčové pre podporu rastu a vznik pracovných miest v krajine. Musíme stavať na veľkých investíciách z tohto roka," dodal.

Ministerstvo v období od 1. apríla 2011 do 31. júla 2012 identifikovalo investície spoločností do obnoviteľných zdrojov energie vo výške približne 12,7 mld. britských libier (GBP), čo by mohlo vytvoriť približne 22 800 pracovných miest. Očakáva pritom, že rast sektora bude pokračovať a celkovo by v ňom do roka 2020 mohlo priamo existovať až 400 tis. pracovných miest.

Cieľom Londýna je, aby obnoviteľné zdroje do roku 2020 tvorili 15 % celkovej energie v krajine, vrátane elektriny, tepla a dopravy. V praxi to znamená, že do konca desaťročia musí z takýchto zdrojov pochádzať 30 % elektriny, pričom hlavnú úlohu bude hrať veterná energia. Rast investícií do tejto oblasti však z veľkej časti podporujú štátne dotácie.

Vláda v novembri schválila ich nárast na trojnásobok súčasnej hodnoty z 2,35 mld. GBP na 7,6 mld. GBP ročne do roku 2020. Predstavitelia vlády napriek tomu tvrdia, že znižujúce sa ceny technológie znamenajú aj to, že na dotácie bude musieť ísť menej peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok