Pripravte si doma liečivý lipový likér: Zaberá na kašeľ, priedušky, ale aj močové cesty

TA3/zm
21.6.2022 16:00

Vôňa práve kvitnúcej lipy vám nedovolí prehliadnuť ju. Ak budete mať možnosť nazbierať si ju, pripravte si viac ako len čaj. Napríklad liečivý lipový likér.

Pripravte si doma liečivý lipový likér: Zaberá na kašeľ, priedušky, ale aj močové cesty
Profimedia

Lipový čaj, lipový sirup alebo likér. Využitie tohto kvitnúceho stromu je naozaj široké. A práve spomínaný likér, ktorý má liečivé účinky, si ľahko vyrobíte aj samy doma.

Posvätný strom

Slovania považovali lipu za posvätný strom, pretože dobre poznali jeho liečivé účinky. Kvety treba zbierať ešte pred ich úplným rozkvitnutím, čo sa môže každý rok podľa počasia líšiť, ale zvyčajne je to od začiatku júna až do polovice júla. Na zber si vyberte strom, ktorý nestojí blízko cesty, aby neboli kvety znečistené. Pri trhaní sa snažte nezlomiť konáre stromu.

Liečivý kvet

Lipový kvet lieči chrípku i nachladnutie a je to skvelý liek, ktorý využijete najmä na jeseň a v zime. Lipa dokáže znížiť horúčku, prečistiť dýchacie cesty, zbaviť vás hlienov, tým pádom i kašľa.

Lipa je skrátka nenahraditeľná v ľudovom liečiteľstve, a ak ste jej prišli na chuť, môžete si okrem jej klasického vysušenia na čaj pripraviť aj účinný likér.

Lipový likér

Budete potrebovať liter vody, pol kila cukru, pol litra bieleho alkoholu a tri hrste natrhaných kvetov. V tomto prípade nemusíte čakať, kým vyschne, môžete použiť čerstvo natrhané kvety lipy.

Postup je veľmi jednoduchý. Do alkoholu naložte kvety a nechajte dva týždne postáť. Každý druhý deň môžete nálev premiešať alebo uzatvorenou fľašou zatriasť. Po štrnástich dňoch prichádza druhá časť výroby. Vodu s cukrom prevarte a nechajte vychladnúť. Potom sceďte alkohol, aby sa kvety nedostali do výsledného nálevu a obe tekutiny len spojte a dobre premiešajte.

Liečivý likér je dobré nechať postáť ešte ďalších pár týždňov na tmavom a chladnejšom mieste. A na jeseň akoby ste našli, zaberá proti nádche, kašľu, chyteným prieduškám, ale aj pri zápale močových ciest a pri problémoch s obličkami.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok