Spálili ste sa na slnku? Takto uľavíte horiacej červenej pokožke

TA3/zm
21.6.2022 08:00

Hoci ste sa poctivo natierali opaľovacím krémom, aj tak vaša pokožka teraz svieti do červena a nie do bronzova? Na spálenú kožu existuje niekoľko domácich pomocníkov.

Spálili ste sa na slnku? Takto uľavíte horiacej červenej pokožke
Pexels

Ak nemáte po ruke krém po opaľovaní s pantenolom, alebo ani ten nezaberá, skúste si ako prvú pomoc pri spálení na kožu aplikovať niektorú z nasledujúcich potravín.

Smotana a jogurt

Klasikou, ktorú pozná väčšina z nás, je natrieť postihnuté miesta smotanou či jogurtom. Mliečne výrobky obsahujú tuky a pH, ktoré majú pre spálenú pokožku upokojujúci účinok a pôsobia protizápalovo. Doslova budete mať dojem, že vám z tela vyťahujú horúčavu. Smotanu alebo jogurt naneste na telo v hrubej vrstve, nechajte pôsobiť niekoľko minút a opláchnite vodou. Môžete niekoľkokrát opakovať.

Jahody, banán a uhorky

Aj ovocie a zelenina je výborným pomocníkom, ak ste prehnali opaľovanie. Nie však hocijaké. Protizápalové účinky a schopnosť stiahnuť horúčavu z tela majú jahody, banán a uhorky. Pri všetkých troch platí rovnaký recept, rozmixovať a naniesť na popáleniny. Uhorky sú o to lepšie, že majú aj chladivý účinok. Hojenie však rovnako dobre urýchľujú aj jahody a banán, ten najmä v prípade spálenej tváre.

Ocot

Netradičný recept proti spáleniu je i aplikácia octu. Najlepšie je naliať ho do fľašky s rozprašovačom a aplikovať na čerstvo umytú pokožku. V prípade, že vám nespálilo veľkú plochu pokožky, namočte vatové tampóny do octu a prikladajte na postihnuté miesta. Ocot pomôže zregenerovať pleť a v prípade, že sa budete šúpať, prebehne tento proces oveľa menej bolestivo.

Zemiaky

Na vyslovene červenú, zapálenú a boľavú pokožku výborne funguje aj škrob zo zemiakov. Surové ich postrúhajte alebo rozmixujte a aplikujte na telo. Prípadne vytlačte z postrúhaných zemiakov šťavu a potierajte spáleniny len ňou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok