Koalícia je ohrozená aj v Česku. Fialovou vládou otriasa jeden z prvých veľkých škandálov

TA3 ČTK
20.6.2022 11:05

Škandál okolo teraz už bývalého námestníka pražského primátora a člena Starostov a nezávislých (STAN) Petra Hlubučka ohrozuje stabilitu českej vládnej koalície, napísal bruselský server Politico. Pripomína zároveň, že Česká republika bude za necelé dva týždne predsedať v čele Európskej únie.

Koalícia je ohrozená aj v Česku. Fialovou vládou otriasa jeden z prvých veľkých škandálov
TASR/AP

Hlubuček je medzi obvinenými v súvislosti s hospodárením pražského dopravného podniku. Minulý týždeň rezignoval na pražskom magistráte. Kvôli stykom s ďalším obvineným, podnikateľom Michalom Redlom, oznámil v nedeľu rezignáciu z funkcie aj minister školstva a podpredseda STAN Petr Gazdík.

Gazdík uviedol, že sa necíti ničím vinný, nechce však rozkolísať vládu a koalíciu na prahu predsedníctva v Európskej únii. Tento vývoj "otriasa koaličnou vládou, ktorá sa minulý rok v novembri vytvorila po sľuboch, že aj u cynických voličov obnoví dôveru v mainstreamovú politiku," píše Politico. Koalícia sľubovala boj s korupciou a obnovenie liberálnej demokracie. V súvislosti so škandálom a odchodom Gazdíka z vedenia urýchli STAN svoj mimoriadny snem a v polovici prázdnin čaká stranu voľba nového vedenia.

Pozícia premiéra je ohrozená

Možné zrútenie STAN by podľa serveru Politico viedlo k ohrozeniu pozície premiéra Petra Fialu. Vládna koalícia má v parlamente 108 kresiel, z nich 37 patrí poslancom Pirátov a STAN. Strata väčšiny by mohla otvoriť cestu predchádzajúcemu premiérovi Andrejovi Babišovi, ktorého opozičné ANO má 72 kresiel.

Česká republika prvého júla prevezme predsedníctvo EÚ po Francúzsku. Politico pripomína, že posledné české predsedníctvo v roku 2009 poznamenali politické búrky na domácej pôde. Vtedajšej vláde Mirka Topolánka vyslovili poslanci nedôveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok