Pochovávajú len v masových hroboch. Etnický útok Amharov v Etiópii si vyžiadal stovky obetí

TA3 TASR
19.6.2022 21:47

Viac ako 200 ľudí z etnickej skupiny Amharov prišlo o život pri útoku v etiópskom zväzovom štáte Oromia. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na svedkov. Podľa nich za útokom stojí tamojšia povstalecká skupina, ktorá to popiera.

Pochovávajú len v masových hroboch. Etnický útok Amharov v Etiópii si vyžiadal stovky obetí
Twitter/Kenneth Roth

"Napočítal som 230 tiel. Obávam sa, že ide o najkrvavejší útok proti civilistom, aký sme v živote zažili," uviedol obyvateľ okresu Gimbi Abdul-Seid Tahir, ktorý útoku ledva unikol.

"Pochovávame ich v masových hroboch a stále zbierame telá. Už dorazili aj jednotky federálnej armády, ale obávame sa, že ak odídu, útoky by mohli pokračovať," dodal pre AP.

Podľa ďalšieho svedka Shambela, ktorý pre obavy o svoju bezpečnosť uviedol len svoje krstné meno, sa teraz miestna komunita Amharov zúfalo snaží premiestniť niekam inam zo strachu "z ďalších kôl masových vrážd." Amhari sa v oblasti usadili pred približne 30 rokmi v rámci programu presídľovania.

Obaja svedkovia a regionálna vláda v Oromii útočníkov spájajú s Oromskou oslobodzovacou armádou. Hovorca OLA tieto obvinenia poprel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok