Top udalosti týždňa: Učitelia protestovali, parlament odvolával Sulíka, Európu zasiahli horúčavy, na Ukrajine sa stále bojuje

TA3 TASR ČTK SB
19.6.2022 21:22

Konalo sa verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS. Na Slovensku sa objavilo podozrenie na prvý prípad opičích kiahní. Učitelia protestovali za zvýšenie platov. Parlament odvolával ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Pri požiari bytu v Handlovej zahynuli štyri osoby. Na Ukrajine sa stále bojuje, Európu zasiahli horúčavy. Prečítajte si najdôležitejšie udalosti z uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Učitelia protestovali, parlament odvolával Sulíka, Európu zasiahli horúčavy, na Ukrajine sa stále bojuje
TASR/Jakub Kotian

Nový šéf RTVS

V Zimnej jazdiarni areálu Bratislavského hradu sa v pondelok konalo verejné vypočutie kandidátov na post nového generálneho riaditeľa RTVS. Híring sa začal v dôsledku technických problémov s približne trištvrtehodinovým oneskorením. Pred členov Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá a 14-člennú poradnú komisiu sa predstavilo osem uchádzačov.

A to Daniel Živica, Vladimír Seman, Tibor Búza, Peter Janků, Ivan Golian, Peter Badač, Jaroslav Rezník a Ľuboš Machaj. Kandidáti mali 15 minút, aby predstavili vlastnú prezentúciu s plánom riadenia a zlepšeniami, a ďalších 30 minút odpovedali na otázky členov výboru i komisie. 

Komisia odborníkov odporúča na post jedného z dvojice Tibor Búza a Ľuboš Machaj. Parlament má voliť generálneho riaditeľa RTVS 22. júna, prípadné druhé kolo je naplánované na 29. júna. Podľa vyjadrení z koalície má byť voľba verejná.

Opičie kiahne na Slovensku?

Na oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove prijali v utorok pacientku s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Ak by výsledky potvrdili podozrenie, išlo by o prvý prípad opičích kiahní na Slovensku.

Nakoniec ho však nepotvrdili. Výsledky laboratórneho vyšetrovania vzorky boli negatívne, informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

O tom, ako postupovať pri infekcii, či sa izolovať a čoho sa vyvarovať sme sa Mikasa pýtali v rozhovore nižšie.

Protest učiteľov

V Bratislave v stredu protestovali učitelia, ktorí žiadajú zvýšenie platov. Stretli sa na Námestí SNP a presunuli sa pred budovu parlamentu. Protestný pochod obmedzil aj verejnú dopravu. 

Celý protest sme spolu s vami sledovali online, to najdôležitejšie z neho nájdete tu

Účasť sa odhaduje nad 10 000 ľudí. Predseda školských odborárov Pavel Ondek vyhlásil, že pokiaľ budú teraz neúspešní, je možné, že štrajky budú aj v septembri.

Téme zvyšovania platov učiteľov sme sa nedávno venovali aj v Téme dňa.

Odvolávanie Sulíka

Parlament sa vo štvrtok stretol na mimoriadnej schôzi. Zaoberal sa návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

S návrhom jeho odvolanie prišiel opozičný Smer spolu s kuffovcami. Poslanci návrh na vyslovenie nedôvery odôvodnili jeho pasivitou pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň. 

Vláda v stredu odmietla ich návrh na Sulíkovo odvolanie z funkcie. "Vláda SR nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva Slovenskej republiky Richardovi Sulíkovi a plne ho podporuje vo výkone funkcie," uviedol kabinet Eduarda Hegera v stanovisku k poslaneckému návrhu.

Parlament sa bude odvolávaniu Sulíka venovať nasledujúci týždeň, konkrétne v utorok.

Požiar v Handlovej

Vo štvrtok v noci došlo k požiaru v bytovom dome na piatom poschodí na Okružnej ulici. Požiar neprežili manželia vo veku 46 a 48 rokov a dve ženy vo veku 40 a 65 rokov. Pri zásahu sa ľahko zranili i hasiči. Evakuovať museli približne 150 ľudí, časť z nich opustila svoje byty sama. 

Oheň sa hasičom podarilo uhasiť o 3.30 h. Škodu predbežne odhadli na 400- až 500-tisíc eur. Príčinu vzniku požiaru vyšetruje aj expertízna skupina z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR z Bratislavy.

Mesto vo štvrtok večer navštívili premiér Eduard Heger a minister vnúra Roman Mikulec. Oznámili, že vláda aj rezorty sú pripravené ľuďom pomôcť. 

Informácie o situácii priblížila pre ta3 primátorka Handlovej Silvia Grúberová.

Horúčavy v Európe

Ľudia po celej západnej Európe zaplnili parky a kúpaliská, aby našli úľavu od predčasnej vlny horúčav, keďže teploty stúpli vo Francúzsku a v Španielsku až nad 40 stupňov Celzia a v Nemecku dosahovali 38 stupňov Celzia. V Řeži pri Prahe namerali v nedeľu najvyššiu júnovú teplotu, až 39 stupňov Celzia.

SIlné horúčavy spôsobili aj viaceré požiare, napríklad v Španielsku. Vo Francúzsku zahynuli dvaja seniori. Teplé počasie potrápilo aj Slovensko, víkend bol mimoriadne teplý a teploty sa vyšplhali nad 30 stupňov.

Polícia upozorňuje vodičov áut, aby v teple zvýšili pozornosť a nezabúdali v uzamknutých autách nielen svojich domácich miláčikov, ale ani deti.

Ukrajina odoláva Rusom

Rusko aj Ukrajina v posledných dňoch pokračovali v ťažkom delostreleckom ostreľovaní pri Severodonecku, ale situácia na frontovej línii sa príliš nezmenila. Vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov na Ukrajine o tom informovalo britské ministerstvo obrany.

"Bojové jednotky oboch strán sú zapojené do intenzívnych bojov v Donbase a pravdepodobne sa stretávajú s kolísavou morálkou," konštatuje britský rezort obrany. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho v posledných týždňoch pravdepodobne zaznamenali dezercie, ale obzvlášť problematická veľmi pravdepodobne zostáva morálka medzi ruskými vojakmi.

Ostatné ruské vojenské operácie na východe Ukrajiny – ako napríklad snahy o dobytie Slovjansku a postup na východ od Bachmutu – v posledných dvoch týždňoch príliš nepokročili, uvádza americký inštitút.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruská armáda pokračuje v úsilí o získanie plnej kontroly nad Severodoneckom. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj v sobotu navštívil frontovú líniu na juhu Ukrajiny. Do mesta Mykolajiv pricestoval prvýkrát od začiatku ruskej invázie. Návšteva sa uskutočnila len deň po ruskom útoku na mesto, ktorý si vyžiadal najmenej dva životy a 20 zranených. Odtiaľ zamieril do Odeskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok