Ruská morálka je problematická. K jej rozpadu prispeli veľké straty a nevyplácanie miezd

TA3 TASR
19.6.2022 13:46

Ruskí vojaci majú pravdepodobne naďalej "nestálu" morálku a v radoch ukrajinských jednotiek zrejme došlo k dezerciám. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v nedeľu uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra DPA.

Ruská morálka je problematická. K jej rozpadu prispeli veľké straty a nevyplácanie miezd
TASR/AP

"Ukrajinské sily v posledných týždňoch pravdepodobne zaznamenali dezercie. Morálka v ruskej armáde s najväčšou pravdepodobnosťou zostáva obzvlášť problematická," uviedol britský rezort obrany.

Dodal, že naďalej sa vyskytujú prípady, keď ruskí vojaci odmietajú plniť rozkazy a dochádza tak k ozbrojeným konfliktom medzi dôstojníkmi a ich jednotkami.

"Medzi príčiny nízkej morálky ruskej armády patrí vnímanie slabého vedenia, obmedzená možnosť rotácie jednotiek, veľmi veľké straty, stres z bojov, pretrvávajúca zlá logistika a problémy s vyplácaním mzdy," napísalo britské ministerstvo obrany.

V správe o vývoji bojov na Ukrajine ministerstvo tiež uviedlo, že Rusko a Ukrajina pokračujú v ťažkom delostreleckom bombardovaní severne, východne a južne od mesta Severodoneck.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok