Parlamentné voľby vo Francúzsku: Macron zrejme stratí parlamentnú väčšinu

TA3 TASR
19.6.2022 08:23

Vo Francúzsku sa konalo druhé kolo parlamentných volieb, ktoré rozhodne o zložení 577-miestneho Národného zhromaždenia. Podľa prvých odhadov, ktoré priniesli rôzne inštitúty, koalícia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zrejme stratí absolútnu väčšinu kresiel v parlamente. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová avizovala, že vládnuca aliancia prezidenta Emmanuela Macrona sa bude snažiť získať spojencov, aby si zaistila "fungujúcu parlamentnú väčšinu". 

Reagovala tak na prognózy výsledkov nedeľňajšieho druhého kola volieb, podľa ktorých prezidentova aliancia stratila väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu.

Riziko pre krajinu

"Táto situácia predstavuje pre našu krajinu riziko, vzhľadom na výzvy, ktoré musíme zvládnuť," povedala Borneová v povolebnom televíznom vystúpení.

Zároveň však ohlásila, že už "od zajtra" začne pracovať na vytvorení "fungujúcej parlamentnej väčšiny," citovala premiérkine slová agentúra AFP.

Prezidentova centristická aliancia Spolu! (Ensemble!) skončila síce na prvom mieste, v dolnej komore parlamentu však podľa rôznych prognóz obsadí len 200-260 z celkovo 577 kresiel.

Koalícia Nová ekologická a sociálna ľudová únia (NUPES), v ktorej sa ľavicové strany a zelení spojili pod vedením Jeana-Luca Mélenchona, by mohla získať 149-200 kresiel. Výrazné zisky zaznamenalo podľa prognóz krajne pravicové Národné zhromaždenie Marine Le Penovej, ktorému by mohlo pripadnúť 60-102 kresiel.

Náročné obdobie

V prípade, že sa prognózy potvrdia, čaká podľa agentúry AP Macrona náročné obdobie vládnutia a bude sa musieť dohovárať so zákonodarcami. Plány "macronistov" v podobe sľubovaného znižovania daní, sociálnej reformy či zvýšenia dôchodkového veku chce totiž zablokovať koalícia NUPES.  

Francúzsko malo naposledy prezidenta a premiéra z iných strán pred dvoma desaťročiami, keď pravicový prezident Jacques Chirac musel spolupracovať s parlamentom s prevahou socialistov za predsedu vlády Lionela Jospina.

Le Penová oslavuje

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová privítala historický výsledok svojej strany v nedeľňajšom druhom kole parlamentných volieb. Do budúceho Národného zhromaždenia tak podľa svojich slov pošle "zďaleka" najvyšší počet poslancov.

"Táto skupina (poslancov) bude zďaleka najväčšia v histórii našej politickej rodiny," povedala Le Penová pred svojimi sláviacimi priaznivcami v meste Henin-Beaumont na severe Francúzska. 

Sklamanie v Macronovom tíme

Líder ľavice Jean-Luc Mélenchon, ktorý sa svojim stúpencom prihovoril v metropole Paríž, nazval nedeľňajšie výsledky "predovšetkým volebným neúspechom" prezidenta Emmanuela Macrona.

Ministri v súčasnej Macronovej vláde priznali, že volebné zisky koalície - ktorá podľa prognóz stratila väčšinu kresiel - sú "sklamaním".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok