ONLINE: Ukrajinci ťažko poškodili ruský remorkér. Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri ruskom útoku na Mykolajiv

TA3 TASR ČTK
17.6.2022 06:41

Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že ťažko poškodila ruský remorkér plaviaci sa po Čiernom mori s nákladom zbraní a zásob. Najmenej dvaja ľudia zahynuli a 20 ďalších utrpelo zranenia pri ruskom útoku na obytnú štvrť v juhoukrajinskom meste Mykolajiv. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinci ťažko poškodili ruský remorkér. Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri ruskom útoku na Mykolajiv
TASR/AP (ilu)

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:35 Holandsko privítalo odporúčanie EK udeliť Ukrajine kandidátsky status podmienený reformami, uviedla Ukrajinská pravda s odvolaním sa na holandské médiá. Holandský premiér Mark Rutte návrh označil za rozumný kompromis. Holandsko patrilo ohľadom možného udelenia kandidátskeho statusu Ukrajine ku skeptickejším členom EÚ.

23:07 Ruské ostreľovanie v Doneckej oblasti zabilo štyroch civilistov a ďalších šesť zranilo. Podľa webu denníka The Kyiv Independent to uviedol predseda tamojšej regionálnej správy Pavlo Kyrylenko.

22:42 Ruské médiá v piatok zverejnili zábery dvoch mužov, ktorých označili za zajatých amerických občanov bojujúcich za Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. 

21:39 Ukrajina nesúhlasí s rozhodnutím  Európskej vysielacej únie (EBU), ktorým jej odobrala právo organizovať budúcoročnú pesničkovú súťaž Eurovízia. EBU sa odovolala na bezpečnostné dôvody súvisiace s ruskou inváziou na Ukrajinu. 

21:24 Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil, že zbrane, ktoré od Nemecka žiada Ukrajina na boj proti ruským inváznym silám, dorazia včas, aby mohli zvrátiť situáciu v bojoch v Donbase. Informovala agentúra DPA. 

21:07 Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza je absolútne nevyhnutné hovoriť s Putinom. Bude tak vraj naďalej robiť, rovnako ako francúzsky prezident Emanuel Macron.

20:0Ruská vojenská loď v piatok dvakrát narušila dánske výsostné vody severne od ostrova Bornholm v Baltskom mori. Vyplýva to z vyhlásenia dánskych ozbrojených síl, informuje agentúra Reuters. 

19:38 Ruské médiá dnes večer zverejnili zábery, ktoré podľa nich zachytávajú Američanov Alexandra Druekeho a Andyho Huynha, zajatých ruskými vojakmi v bojoch na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters. Krátky rozhovor so dvadsaťsedemročným Huynehom zverejnil denník Izvestija, prokremeľská televízia RT zase ukázala snímky muža, ktorého identifikovala ako tridsaťdeväťročného Druekeho.

18:26 Americký prezident Joe Biden v piatok na virtuálnej konferencii lídrov najväčších ekonomík sveta povedal, že vojna vedená Ruskom na Ukrajine dokazuje, že prechod na obnoviteľné zdroje energie je otázkou národnej bezpečnosti, ako aj životne dôležitý pre predchádzanie klimatickej kríze. 

18:18 Americký prezident Joe Biden povedal, že dostal informáciu o dvoch Američanoch nezvestných na Ukrajine. Kde sú, ale nevedia a podľa neho na Ukrajinu nemali odchádzať.

17:40 Poslanci dolnej komory českého parlamentu v piatok hlasovali o návrhoch na štátne vyznamenania, ktoré bude na jeseň udeľovať prezident Miloš Zeman. Na Rad bieleho leva nominovali aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

17:30 Britský premiér Boris Johnson ponúkol na Ukrajine rozsiahly výcvikový program s potenciálom vycvičiť 10 tisíc vojáků každých 120 dní, informovala agentúra Reuters.

17:19 Francúzsko poslalo na Ukrajinu 31 ton osiva v snahe odvrátiť potravinovú krízu, ktorú by mohla spôsobiť  ruská invázia. Podľa agentúry AFP to v piatok uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. 

17:13 Britský premiér Boris Johnson v piatok neohlásene pricestoval do Kyjeva a stretol sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovali o tom agentúra Reuters a spravodajská stanica Sky News. Viac sa dozviete v článku nižšie.

16:57 Ukrajina dostala za zvýhodnených podmienok pôžičku jednej miliardy kanadských dolárov. Ide o prvé financie z účtu, ktorý na pomoc krajine napadnutej Ruskom zriadil Medzinárodný menový fond. Na svojom twitterovom účte o tom informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:05 Vladimír Putin na ekonomickom fóre v Petrohrade kritizoval sankcie a snahy Západu izolovať Rusko a vyhlásil, že ekonomika krajiny sa dokázala s týmto tlakom vyrovnať.

15:32 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok obvinilo Brusel z "manipulácie" Ukrajiny. Stalo sa tak po tom, čo Európska komisia (EK) podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine. Informovala agentúra AFP.

14:59 Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) - jedno z najprestížnejších vedeckých laboratórií na svete - v piatok oznámila, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine zastavuje spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. 

14:38 Krajiny Severoatlantickej aliancie považujú Ukrajinu už fakticky za člena NATO, uviedol v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Informovala stanica CNN. Reznikov spresnil, že spojenci NATO mu to povedali na summite v Bruseli.

14:29 Krajiny Severoatlantickej aliancie považujú Ukrajinu už fakticky za člena NATO, uviedol v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Informovala stanica CNN.

14:25 Kyjev plánuje od 1. júla zaviesť pre občanov Ruska vízovú povinnosť, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP.

13:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal rozhodnutie Európskej komisie, ktorá podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine. Moskva v piatok oznámila, že pozorne sleduje snahu Ukrajiny o vstup do Európskej únie – najmä v oblasti obrannej spolupráce s euroblokom. Informovala stanica Sky News.

12:52 Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že ťažko poškodila ruský remorkér plaviaci sa po Čiernom mori s nákladom zbraní a zásob.

12:38 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a 20 ďalších utrpelo zranenia pri ruskom útoku na obytnú štvrť v juhoukrajinskom meste Mykolajiv, uviedol v piatok gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

12:33 Európska komisia v piatok odporučila kandidatúru Ukrajiny do Európskej únie. Oznámila to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, podľa ktorej bude krajina musieť vykonať množstvo nutných reforiem, s ktorými je spojený prijímací proces.

11:18 Humanitárna situácia na východe Ukrajiny je štyri mesiace po začiatku ruskej vojenskej invázie "mimoriadne alarmujúca" a naďalej sa zhoršuje, upozornila v piatok Organizácia Spojených národov. Informovala agentúra AFP. 

11:16 Len úplné prímerie umožní evakuáciu civilistov z chemickej továrne Azot vo východoukrajinskom meste Severodoneck. Oznámil to v piatok Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanskej oblasti, v ktorej sa Severodoneck nachádza. 

11:11 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mariu Draghi sa v noci na piatok vlakom vrátili z ukrajinskej metropoly Kyjev do Poľska.

10:02 Proces vedúci k členstvu Ukrajiny v Európskej únii môže "trvať veľmi dlho", toto úsilie sa však vyplatí, pretože vyhliadky na prijatie do EÚ dajú Ukrajincom nádej, povedal vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz. 

9:40 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na Slovensko 2833 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 718 mužov, 1707 žien a 408 detí. O dočasné útočisko požiadalo 158 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za štvrtok 3138 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:23 Rusko už "strategicky prehralo" svoju vojnu s Ukrajinou, utrpelo ťažké straty a posilnilo Severoatlantickú alianciu, uviedol v piatkovom rozhovore najvyššie postavený britský námorný veliteľ, admirál Tony Radakin.  

9:19 Médiá uvádzajú, že v regióne Belgorod havarovalo ruské vojenské lietadlo Su-25. Píše NEXTA na Twitteri. 

9:09 Superjachta Amadea, ktorá je spájaná s ruským oligarchom Sulejmanom Kerimovom, priplávala v noci na piatok do honolulského prístavu na Havaji. Stalo sa tak po tom, čo súd ostrovného štátu Fidži odobril jej vydanie americkým orgánom. 

8:29 Pred konfliktmi, násilím či inými krízovými situáciami bolo ku koncu roka 2021 nútených z domova utekať po celom svete viac detí, než kedykoľvek po skončení druhej svetovej vojny, uviedol v piatok Detský fond OSN. Informovala agentúra DPA. 

8:16 Ruské jednotky pôsobiace v oblasti juhoukrajinského Chersonu môžu podnikať operácie pod falošnou vlajkou, aby zlomili podporu tamojšieho ukrajinského obyvateľstva pre protiofenzívu ukrajinskej armády. Vo svojej poslednej správe o vývoji ruskej invázie na Ukrajinu o tom píše americký Inštitút pre štúdium vojny.

7:23 Západ niektoré typy zbraní Ukrajine nedodá. Dôvodom sú obavy západných štátov, aby sa nenechali zatiahnuť do vojny s Ruskom. Ide najmä o útočné lietadlá a tanky. Denník Ukrajinska pravda napísal, že francúzsky prezident Emmanuel Macron o tejto dohode informoval aj svojho ukrajinského partnera Volodymyra Zelenského. 

7:22 Stovky Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou do Británie, sú momentálne bez domova alebo im hrozí bezdomovectvo. Tieto prípady sa vysklytli po tom, čo dohodnuté bývanie nebolo po ich príchode do Spojeného kráľovstva dostupné či vhodné alebo došlo k zlyhaniu vzájomnej dohody. 

6:38 Európsky súd pre ľudské práva vyzval vo štvrtok Rusko, aby zabránilo poprave Maročana Bráhíma Saadúna, ktorého v proruskej separatistickej oblasti na východe Ukrajiny odsúdili na smrť za to, že bojoval na strane ukrajinských síl. Informovala agentúra AFP. 

6:34 Spojené štáty ešte nehovorili s Ruskom o dvoch amerických občanoch, ktorých údajne zajali po tom, ako išli na Ukrajinu bojovať proti ruským silám. Oznámil to vo štvrtok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, ktorý zároveň vyzval Rusko, aby sa správalo k americkým dobrovoľníkom bojujúcim na strane Ukrajiny ako k vojnovým zajatcom a zaobchádzalo s nimi ľudsky. 

6:32 Rusko je také, aké je, a nehanbí sa ukázať, aké v skutočnosti je. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre televíziu BBC. 

6:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok uviedol, že je pripravený za určitých podmienok rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Informovala agentúra DPA, ktorá o tom informovala v noci na piatok. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok