Budaj chce hovoriť s Kollárom o medveďoch. Vie, prečo sú nad Podpoľaní problémom

TA3 TASR
16.6.2022 17:38

Problémy s medveďmi na Podpoľaní spôsobujú krmoviská a vnadiská pre divú zver, ktoré vytvárajú poľovníci. Nachádza sa tam 28 vnadísk spolu so štyrmi tonami krmiva. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj.

Budaj tvrdí, že medveď prestane jesť prirodzenú stravu, ak má k dispozícii krmoviská. "Nedá sa oddeliť prikrmovanie jeleňa a diviaka od medveďa," podotkol. Minister pokračuje, že medvede si na prikrmovanie zvykli, chutí im sladká strava, a preto sa sťahujú do nižších oblastí. Niektoré medvede, ktoré sú na to zvyknuté, budú podľa Budaja musieť byť vyradené z populácie.

Odstrel nič nerieši

Povolenky na odstrel podľa Budaja nič neriešia a podporujú trofejný lov. Deklaruje, že všetky medvede, u ktorých sa ukáže strata plachosti či kolízie s obyvateľmi, Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR odstráni. "V období od roku 2015 do 2022 sa 53 percent odstrelov medveďov odohrávalo na Poľane," povedal.

Budaj by chcel nájsť spôsob, ako regulovať medveďov v súlade so zákonom. "Nájdime si spôsob, aby to bolo v súlade aj s našimi záujmami," poznamenal.

Štátna ochrana prírody SR informovala v reakcii na riešenie problému s medveďom o posilnení svojho tímu o 11 poľovníkov. Budaj vo štvrtok povedal, že by poľovníkov mohlo byť 50.  

Minister zároveň poukázal na to, že envirorezort nepozná presný počet medveďov na Slovensku. Momentálne sa uskutočňuje analýza vzoriek, ktoré počet majú určiť. Proces však nemôže urýchliť.

Kollárovi napísal list

Budaj sa chce stretnúť s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, aby spoločne vyriešili problém medveďov. Napísal mu aj list. Kollár víta podanú ruku šéfa envirorezortu. "Je to vážna vec a som rád, že si to uvedomuje aj minister," povedal.

Kollár chce problém s medveďmi riešiť ich reguláciou. Mohol by to podľa neho robiť štát a nemusel by sa robiť odstrel prostredníctvom povoleniek. "Ja nepotrebujem podporovať poľovníctvo alebo strieľanie medveďov zo zábavy. Musíme regulovať stav, počty medveďa. Regulácia každý rok," skonštatoval šéf parlamentu.

Budaj nechcel komentovať odkazy Kollára o tom, že by ho nepodporil pri prípadnom odvolávaní. Kollár tiež uviedol, že Budaj nesie politickú zodpovednosť za stav s medveďmi. "Ja dodržiavam zákony. Ak to je negatívna politická zodpovednosť, rád ho presvedčím o tom, že nekonáme nič, čo by sme zanedbali alebo že sme nič nezanedbali," reagoval minister.

Ak Kollár vidí problém v tom, že sa na odstrel medveďov nevydávajú povolenky, zajtra ich začne ministerstvo vydávať, tvrdí Budaj. Zároveň však v tejto súvislosti poukázal, že slovenské súdy by ich zrušili. Urobili tak aj za pôsobenia ministra Lászlóa Sólymosa. "Všetci vedia, že je to nelegálne," podotkol šéf envirorezortu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok