Odborári štátnych záchraniek hrozia štrajkom. Lengvarský chce s nimi rokovať

TA3 TASR
16.6.2022 14:28

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a štátna tajomníčka rezortu Lenka Dunajová Družkovská sa chcú v najbližšom čase stretnúť s odborármi zo štátnych záchraniek, ktorí vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Hľadá sa termín. Uviedol to komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Na stretnutí chcú diskutovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá je momentálne v parlamente, ale aj kompetenciách zdravotníckych záchranárov, ich platoch či pracovných podmienkach. "O výsledku stretnutia budeme verejnosť aj médiá informovať," dodal.

Rezort doplnil, že pripravuje zmeny legislatívy v prospech pacienta a zamestnanca záchranných zdravotných služieb. Tie majú viesť k obmedzeniu neopodstatnených zásahov, zlepšeniu dojazdových časov ZZS, kompetencií personálu ZZS a materiálno-technického zabezpečenia ZZS, čo sa prejaví skvalitnením poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo pripomenulo, že naďalej pokračujú rokovania o platoch pracovníkov. S konečnou dohodou chce podľa neho prísť do 30. júna. Odborári zo štátnych záchraniek v Bratislave a Košiciach vyhlásili v stredu štrajkovú pohotovosť. Odôvodňujú to dlhodobým neriešením problémov v poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti i legislatíve, ale aj absenciou diskusie o finančnom ohodnotení zdravotníckeho personálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok