Vláda schválila zvýšenie príspevkov za ubytovanie utečencov, poskytovateľov chcú motivovať

TA3 TASR
16.6.2022 12:57

Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia. Cieľom zmeny je motivovať poskytovateľov ubytovania k udržaniu ubytovacích kapacít, a tiež rozšíreniu ponuky ubytovania zo strany súkromného aj neziskového sektora. Vyplýva to z návrhu o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý schválila vláda na štvrtkovom online zasadnutí. Príspevok sa podľa nariadenia poskytuje od začiatku júna do konca septembra.

Civilisti z Azovstalu sa boja nastúpiť do evakuačných autobusov, hrozí im zavlečenie do Ruska
TASR/AP

Príspevok za ubytovanie odídenca nad 15 rokov bude osem eur za jednu noc. Za ubytovanie odídenca, ktorý nedovŕšil 15 rokov, poskytne štát štyri eurá za noc. V nebytových priestoroch slúžiacich na krátkodobé ubytovanie bude podľa materiálu príspevok vyplácaný vo výške 12 eur za noc ubytovania odídenca, nad vek 15 rokov. V prípade odídencov do 15 rokov bude príspevok šesť eur za noc.

Nariadenie taktiež určuje aj maximálnu výšku príspevku, ktorú je možné vyplatiť za poskytovanie ubytovania v nehnuteľnosti slúžiacej na bývanie, podľa počtu miestností. V prípade jednej obytnej miestnosti bude maximálna výška 570 eur. Za dve izby bude vyplatených najviac 860 eur. Za tri miestnosti vyplatí štát maximálne 1140 eur a za štyri a viac izieb 1430 eur.

Vzor zmluvy o poskytovaní ubytovania zostáva podľa rezortu vnútra nezmenený. Novým nariadením zároveň štát zohľadňuje výdavky ďalších oprávnených osôb súvisiacich s poskytovaním ubytovania, podotkol šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok