ONLINE: Ukrajinskými mestami otriasli výbuchy, Zelenskyj chce posúdiť hrozbu útoku z Bieloruska

TA3 TASR ČTK
16.6.2022 06:53

Ukrajinskí používatelia sociálnych sietí píšu o výbuchoch v Charkove na východe Ukrajiny a v Odese na juhu, píše BBC. Zelenskyj usporiadal schôdzku, aby posúdil hrozby ďalšej invázie z Bieloruska, a požiadal o kontrolu pripravenosti v štyroch oblastiach. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:31 Ukrajinskí používatelia sociálnych sietí píšu o výbuchoch v Charkove na východe Ukrajiny a v Odese na juhu. Predpokladajú, že Rusi odpálili rakety na tieto mestá, uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Pripomenul, že letecký poplach bol vyhlásený po celom území štátu.

23:16 Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov uviedol, že Zelenskyj usporiadal schôdzku, aby posúdil hrozby ďalšej invázie z Bieloruska, a požiadal o kontrolu pripravenosti v štyroch oblastiach.

22:54 Veľká Británia venuje Ukrajine viac ako 20 samohybných húfnic M109. "Posielame viac ako dvadsať samohybných diel kalibru 155 mm, ktoré sme zakúpili na medzinárodnom trhu a zrenovovali. Majú oveľa dlhší dostrel,“ uviedol štátny tajomník pre obranu Spojeného kráľovstva Ben Wallace.

22:53 V Dnepropetrovskej oblasti horí pole s pšenicou, zasiahli ho ruské granáty.

22:48 V chemickej továrni Coagulant v meste Polohy v Záporožskej oblasti vypukol požiar. Na mieste zasahujú príslušné zložky, hasiči lokalizujú požiare v skladoch s rozlohou 600 metrov štvorcových. Údaje o obetiach sa upresňujú, informovala oblastná vojenská správa Záporožie.

22:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v Kyjeve podľa ukrajinských médií pripustil, že existujú obmedzenia na dodávky určitých zbraní Ukrajine. Západné krajiny sa na tom podľa Macrona dohodli z obavy, aby neboli vtiahnuté do vojny s Ruskom.

21:19 Spojené štáty uviedli, že Rusku nevzniesli otázku na dvoch amerických občanov, ktorí sú na Ukrajine nezvestní, a existujú správy o treťom Američanovi, o ktorom nie je známe, kde sa nachádza. "K dnešnému dňu sme o tom s Ruskou federáciou zatiaľ nerokovali... (Ne)videli sme od Rusov nič, čo by naznačovalo, že dve takéto osoby sú v ich držbe," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničia.

20:33 Rusko nenapadlo Ukrajinu, pohľad Západu už Moskvu vôbec nezaujíma, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore britskej stanici BBC na okraj ekonomického fóra v Petrohrade.

20:11 Európsky hospodársky a sociálny výbor, jeden z poradných orgánov Európskej komisie, počas svojho júnového plenárneho zasadnutia týždeň pred summitom EÚ prijal v poradí svoju druhú rezolúciu o Ukrajine, v ktorej podporil pre ňu udelenie štatútu kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ.  

19:44 Ostreľovanie poškodilo v Mariupole vodovodný systém a na uliciach sa vytvorili kaluže. Ľudia v nich začali umývať svoje veci. Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval poradca starostu Mariupolu Petro Andrjuščenko.

19:41 Ukrajinské sily zostrelili extrémne vzácne ruské bezpilotné lietadlo Merlin-VR. Ide o jeden z najmodernejších ruských prieskumných dronov s nosnosťou 6,5 kg, je schopný lietať vo výške až 5 kilometrov.

19:07 Od začiatku vojny zomrelo 4481 civilistov a ďalších 5565 utrpelo zranenie. Väčšina zaznamenaných civilných obetí bola spôsobená použitím výbušných zbraní so širokou dopadovou plochou, vrátane ostreľovania z ťažkého delostrelectva a viacnásobných odpaľovacích raketových systémov a raketových a leteckých úderov.

18:52 Európska liga basketbalistov sa bude hrať bez ruských tímov. Vedenie elitnej klubovej súťaže rozhodlo o ich vylúčení z ročníka 2022/23 v súvislosti s pokračujúcou inváziou ruských vojsk na Ukrajinu.

18:41 Francúzsko dodá Ukrajine ďalších šesť húfnic Caesar, informuje agentúra Reuters. Francúzsko už predtým dodalo Ukrajine šesť húfnic kalibru 155 mm, tie teraz pôsobia na fronte.

18:39 Západ nikdy nebude požadovať od Ukrajiny ústupky v konflikte s Ruskom, povedal v Kyjeve francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry Reuters. Okolnosti mierových rozhovorov budú závisieť čisto na Ukrajine, zdôraznil.

17:47 Slovenský štátny distribútor plynu SPP očakáva, že ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom mu vo štvrtok zníži dodávky plynu zhruba o 30 percent. Firma dodala, že tento krok nebude mať na jej zákazníkov vplyv. Pokles dodávok registruje aj Česká republika, rovnako bez vplyvu na zákazníkov.

17:40 Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila straty životov a zničenie majetku v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol za vážne porušenie medzinárodného práva. Vo svojom štvrtkovom prejave pred Radou OSN pre ľudské práva v Ženeve uviedla, že podľa jej názoru "tieto hrôzy poznačia aj budúce generácie", informovala agentúra AFP. 

17:32 Ukrajina je pripravená pracovať na tom, aby sa stala plnohodnotným členom EÚ. Zaslúžila si právo vydať sa touto cestou, povedal prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj.

17:11 Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Rumunsko podporujú, aby bol Ukrajine "okamžite" udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Po štvrtkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve to vyhlásil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron. Na rokovaniach v ukrajinskej metropole sa zúčastnili aj taliansky premiér Mario Draghi, nemecký kancelár Olaf Scholz a rumunský prezident Klaus Iohannis. Informuje agentúra AFP. 

16:56 Litovský parlament vyzval vo štvrtok na trestné stíhanie vedenia Ruska v súvislosti s inváziou na Ukrajinu a takisto vo veci rozsiahlych nútených deportácií Ukrajincov na územie Ruskej federácie. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. 

16:29 Zásobovanie Nemecka plynom ohrozené nie je, môže sa ale predražiť. V reakcii na klesajúce dodávky ruského plynu produktovodom Nord Stream 1 o tom verejnosť uistil nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

16:03 NATO plánuje vytvoriť jednotky, ktoré budú cvičené na nasadenie v konkrétnych oblastiach východného krídla, povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Nebudú tam umiestnené trvalo.

15:38 Holandská tajná služba oznámila, že odhalila ruského špióna. Chcel preniknúť do Medzinárodného trestného súdu, ktorý vyšetruje zločiny na Ukrajine.

14:39 Kremeľ vo štvrtok varoval pred novými dodávkami západných zbraní Ukrajine – práve v deň, keď na návštevu Kyjeva pricestovali francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi. Iným vlakom prišiel aj rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý sa k trojici pridal. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

13:33 Je v našom záujme pomáhať Ukrajine všetkými dostupnými spôsobmi a prostriedkami a prispieť tak k tomu, aby sa vojenský konflikt nerozšíril a nenaberal na sile. Vyhlásil to minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý vo štvrtok popri pravidelnom rokovaní ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli absolvoval stretnutie s rezortnými partnermi z Vyšehradskej štvorky (V4). Na rokovaní bol aj britský minister obrany Ben Wallace. Informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. 

13:13 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, taliansky premiér Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis navštívili vo štvrtok ukrajinské mesto Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorom ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy. Informuje agentúra AFP. 

12:27 Litovská armáda vo štvrtok oznámila, že Ukrajine úspešne dodala pásové obrnené transportéry typu M113 americkej výroby v hodnote približne 15,5 milióna eur. Informovala agentúra DPA. Presný počet strojov nebol špecifikovaný. 

11:59 Podľa miestneho guvernéra je v bojoch v ukrajinskom meste Severodoneck, kde už niekoľko týždňov zúria boje, stále približne desaťtisíc civilistov. "Zo stotisíc obyvateľov ich tu zostalo asi desaťtisíc," uviedol šéf správy Luhanskej oblasti Sergej Hajdaj v Telegrame.

11:16 Krátko po príchode nemeckého kancelára Olafa Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a talianskeho premiéra Maria Draghiho sa v ukrajinskej metropole Kyjev vo štvrtok ozvali sirény ohlasujúce letecký poplach. Informovala agentúra DPA, ktorá sa odvolala na svojho reportéra v Kyjeve. 

11:06 Francúzsko chce, aby Ukrajina zvíťazila vo vojenskom konflikte s Ruskom a obnovila tým územnú celistvosť krajiny vrátane polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Po príchode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona do Kyjeva to pre agentúru Reuters uviedol zdroj z prostredia francúzskej diplomacie.

10:47 Rumunský prezident Klaus Iohannis pricestoval vo štvrtok na železničnú stanicu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, informoval prezidentský úrad v rumunskej metropole Bukurešť. Správu priniesla tlačová agentúra Agerpres. 

10:40 NATO potvrdzuje, že aliancia je pripravená na dlhodobé dodávky zbraní Ukrajine, uviedol generálny tajomník Jens Stoltenberg.

10:23 Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil trvalú podporu Ukrajine. Jeho slová zazneli po tom, ako vo štvrtok ráno spolu s lídrami Francúzska a Talianska pricestoval vlakom do Kyjeva. Informovala agentúra AFP. 

10:10 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu na Slovensko 3312 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 797 mužov, 1953 žien a 562 detí. O dočasné útočisko požiadalo 180 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v stredu 2942 osôb.

9:44 Tri salvové raketomety, ktoré Nemecko sľúbilo Kyjevu, môžu byť doručené v júli alebo auguste. Ukrajinskí vojaci sa medzitým vycvičia v zaobchádzaní s týmto raketovým delostreleckým systémom. Vo štvrtok o tom v Bruseli informovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters.

9:20 Približne 10.000 civilistov zostáva uviaznutých vo východoukrajinskom meste Severodoneck, kde už niekoľko týždňov zúria ťažké boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami. Uviedol to vo štvrtok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

9:11 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok pricestovali do ukrajinskej metropoly Kyjev.

9:08 Ľudia v ťažko skúšanom juhoukrajinskom meste Mariupol stále vzdorujú ruskej okupácii, uviedol v stredu poradca starostu Petro Andriuščenko. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Ruské sily, ktoré 24. februára napadli Ukrajinu, obliehali a bombardovali toto prístavné mesto celé týždne a stalo sa dejiskom najhoršej humanitárnej katastrofy na Ukrajine, nakoniec minulý mesiac padlo do rúk Moskvy.

8:18 Vojna na Ukrajine zvýšila počet vysídlených osôb vo svete nad 100 miliónov a v dôsledku potravinovej krízy sa toto číslo ešte navýši. Vo štvrtok to uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

7:54 Dvaja Američania, ktorí bojovali s ukrajinskými silami v oblasti severne od Charkova, sú už takmer týždeň nezvestní. Ich rodinní príslušníci a spolubojovník vyjadrili obavy, že ich mohli zajať ruské sily.

7:36 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi odcestovali vo štvrtok z Poľska vlakom do ukrajinskej metropoly Kyjev, uviedli talianske a nemecké médiá.

7:19 Slovensko darovalo Ukrajine štyri vrtuľníky Mi-17 a jeden vrtuľník Mi-2, ako aj muníciu do systému Grad. Pomoc schválila vláda. Po bezpečnom odovzdaní sú v užívaní ozbrojených síl Ukrajiny. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti.

6:40 Americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková navštívila v stredu Štátnu službu pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny, kde prisľúbila Kyjevu podporu pri obrane pred ruskými hackerskými útokmi.

6:30 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská sa prostredníctvom videokonferencie poďakovala Česku za prijatie takmer 400.000 ukrajinských utečencov. Zároveň žiadala, aby ČR počas svojho predsedníctva v Rade EÚ prispela k prijatiu Ukrajiny do Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok