Zatknutie kvôli kliatbe? Japonec pomocou bábiky poprial Putinovi smrť

TA3 ČTK
15.6.2022 17:53

Japonská polícia zatkla 72-ročného muža, ktorý sa pokúšal privolať smrť na ruského prezidenta Vladimira Putina tým, že na posvätný strom v šintoistickej svätyni pribil slamenú bábiku s Putinovou tvárou. Figúrka mala na prsiach nápis prajúci ruskému vodcovi smrť, napísala agentúra Kjódó s odvolaním sa na políciu.

Zatknutie kvôli kliatbe? V Japonsku muž pomocou bábiky poprial Putinovi smrť
Twitter/Jesse Johnson

Japonské médiá pred časom informovali, že slamené figúrky s Putinovou podobizňou sa začali objavovať vo svätyniach východojaponského mesta Macudo. Polícia podľa ich veľkosti a písma na odkazoch odhaduje, že ich všetky mohol rozmiestniť rovnaký páchateľ.

Priať niekomu smrť pomocou kliatby síce v Japonsku nie je trestné, ale zadržanému hrozí obvinenie z neoprávneného vniknutia na pozemky svätyne a tiež z poničenia šinboku, teda posvätného stromu, do ktorého zatĺkol štyri centimetre dlhé klince.

Svätyňa Mikazuki v meste Macudo je stará viac ako 800 rokov. "Je nepredstaviteľné, že niekto pribije niečo také na mieste, kam sa ľudia chodia modliť za dobré zdravie," vyhlásil Nobuo Šibuja, 81-ročný predstaviteľ svätyne.

V Japonsku existuje druh bábiky, ktorej sa hovorí wara ningjo, a ktorá je japonskou verziou bábik vúdú. Predtým slúžili na zaklínací rituál, ako podobizeň niekoho, komu chce človek ublížiť. V dnešnej dobe je ale tento rituál pomerne vzácny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok