V obľúbenej letnej destinácii Slovákov budú opäť pomáhať naši policajti. Neriešia len ukradnuté peňaženky

TA3 TASR
15.6.2022 16:34

V Chorvátsku budú aj toto leto pomáhať slovenskí policajti. Prví štyria nastúpili do služby v stredu. Po šiestich týždňoch ich vystriedajú ďalší štyria kolegovia. V dovolenkovej destinácii zostanú do 15. septembra. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Policajti polícia kontrola hranice
TASR/Martin Baumann

"V rámci každého turnusu budú pôsobiť dve dvojčlenné slovenské hliadky. Jedna na teritóriu Splitsko – Dalmatínskeho policajného riaditeľstva a druhá na teritóriu Prímorsko – Goranského policajného riaditeľstva," priblížila hovorkyňa.

Policajti budú opäť slúžiť v slovenských uniformách vždy spoločne s chorvátskymi kolegami. Policajti slúžiaci na policajnej stanici v Trogire, Splitsko – Dalmatínske policajné riaditeľstvo, budú vykonávať pešie hliadky v mestách Trogir, Split, Podgora, Brela, Makarska a Tučepi. Vykonávať budú aj motohliadky spoločne s chorvátskou dopravnou políciou na celom teritóriu policajnej stanice Makarska. V prípade núdze budú občanom k dispozícii na slovenskom telefónnom čísle +421 908 723 526.

Policajti slúžiaci na policajnej stanici v Crikvenici, Prímorsko – Goranské policajné riaditeľstvo, budú vykonávať pešie hliadky v mestách Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Baška, Malinska, Moščenička Draga. Okrem toho budú spoločne s miestnou políciou aj na policajných lodiach na ostrovoch Krk, Cres, Rab a Lošinj. V prípade núdze budú verejnosti k dispozícii na slovenskom telefónnom čísle +421 908 723 525.

Policajti budú mať počas trvania služby v zahraničí k dispozícii služobné vozidlá s označením Polícia. Jedno služobné vozidlo budú mať policajti v teritóriu policajnej stanice v Trogire a druhé v Crikvenici. "Prítomnosť služobných cestných vozidiel v rokoch 2017 až 2021 jednoznačne zefektívnila činnosť hliadok, zjednodušila identifikáciu chorvátsko-slovenských hliadok a aj tým zvýšila dôveru slovenských turistov pri riešení ich problémov členmi hliadky," zdôvodnila Bárdyová.

Slovenskí policajti pomáhali turistom riešiť napríklad stratu dokladov, vodičských oprávnení či hotovosti, ale aj stratu kľúčov a privolanie asistenčnej služby na otvorenie vozidla. Nápomocní boli aj pri ohlasovacej povinnosti občanov SR pri ubytovaní v Chorvátsku, dopravných priestupkoch alebo nehodách slovenských občanov v Chorvátsku. Riešili aj krádeže, problémy s ubytovaním, prípady poškodenia áut či narušovanie verejného poriadku turistami, hlavne pod vplyvom alkoholu.

Pomáhajú policajti až z 19 krajín

Vlani slovenskí policajti pomáhali napríklad aj pri pátraní po nezvestných osobách, asistencii pozostalým v prípadoch úmrtí slovenských občanov a pri riešení prípadov zadržania slovenských občanov pri spáchaní trestných činov alebo priestupkov.

Cieľom projektu "Bezpečná turistická sezóna", ktorý chorvátska polícia začala v roku 2006, je pomoc zahraničným turistom, prevencia pred páchaním priestupkov a trestných činov, bezpečnosť cestnej premávky, dohľad nad štátnou hranicou a bezpečnosť na mori. V projekte participujú policajti z 19 krajín. Slovenskí policajti pôsobia v projekte od roku 2008 nepretržite, vrátane obdobia pandémie ochorenia COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok