Tak takto?!: Štát vyberá enormné sumy na daniach, s vyplácaním pomoci sa neponáhľa

TA3
15.6.2022 10:17

Čo mesiac, to rekord. Inflácia ku koncu mája dosiahla dvanásť percent. Takto pred rokom to boli dve percentá. Situácia najťažšie dopadá na tie skupiny ľudí, ktoré sú na rast cien najcitlivejšie a minú celý príjem svojej domácnosti na bývanie, potraviny a dopravu do práce. Ak ju majú.

peniaze financie euro výpočty kalkulácie platba hypotéka 1140 px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer

Analytici konštatujú, že práve im pomáha štát neskoro, pomaly a málo. V susednej Českej republike sa tento rok dôchodky zvyšujú tretíkrát. Vždy, keď sa od posledného zvýšenia nazbiera inflácia viac ako päť percent, zdvihnú o pár mesiacov dôchodky. Výborný mechanizmus. 

My sa nevieme inšpirovať, nevieme sa poučiť z úspechov, ale ani z chýb iných okolitých krajín. Pritom na rozdiel od mnohých krajín, ktoré sa boria s infláciou, nezamestnanosťou, veľkým deficitom rozpočtu a nízkych príjmov z daní má Slovensko dvojciferné medziročné nárasty vo výbere daní z príjmu, DPH aj spotrebných daní. 

Štát ich míňal napríklad na kovidové podpory, testovanie či očkovacie lotérie. Už menej sa ušlo na pomoc a odmeny zdravotníkom, záchranárom a ďalším ľuďom v prvých líniách. A rovnako tak mešká s pomocou ľuďom ohrozeným infláciou. Tú totiž v apríli porovná s čistými príjmami domácností, k prvému júlu upraví životné minimum a k prvému januáru budúceho roka v nadväznosti na minimum upraví sociálne dávky. 

O tom, prečo systém s pomocou takto mešká, aké dáta má štát k dispozícii a prečo ich nedokáže využiť v prospech občanov bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude dátový analytik Ivan Bošňák. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok