Pokračuje proces v kauze Kuciak. Vypovedal Weiss, Dragićovi mal zohnať ukradnuté auto

TA3 TASR
15.6.2022 10:08

Aj v stredu pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov. V pojednávacej miestnosti sa nachádza člen zločineckého gangu zo Serede Iľja Weiss.

V kauze prípravy vrážd prokurátorov vypovedal v stredu pred senátom Špecializovaného trestného súdu člen zločineckého gangu zo Serede Iľja Weiss. Obžalovanému Darkovi Dragićovi, ktorý mu podľa jeho slov hovoril o "nejakej robote" v Piešťanoch, mal zabezpečiť ukradnuté auto. V Piešťanoch žil súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorého mal podľa obžaloby v pláne zavraždiť. 

"Stretol som sa s Darkom Dragićom na jeseň 2017 v jednej reštaurácii v Komárne. Pýtal sa ma, či by som vedel zohnať ukradnuté auto," vyhlásil Weiss. Z jeho rozprávania vyrozumel, že má v Piešťanoch "nejakú robotu". "Bolo mi povedané, že keď sa to spraví, bude z toho veľké dusno," podotkol Weiss. Automobil napokon nezabezpečil, lebo mu Darko Dragić nezaplatil.

Neúčasť na súde kvôli synovi

Popoludní mal absolvovať výsluch aj expríslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Svedok svoju neúčasť zdôvodnil starostlivosťou o syna. Vo svojom ospravedlnení uviedol, že sa o predvolaní dozvedel neskoro, v dôsledku problematického prístupu do poštovej schránky. "Uznávam, že problém vznikol na mojej strane," sprostredkovala jeho ospravedlnenie predsedníčka senátu ŠTS.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragić. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Szabó priznal ku všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok