ONLINE: USA dodajú raketomety HIMARS do konca júna. Pri ukrajinských hraniciach vzniknú dočasné silá

TA3 TASR ČTK
15.6.2022 06:41

Ukrajinská armáda spustila ofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktorej veľkú časť – vrátane oblastnej metropoly Cherson – ovládajú príslušníci ruských okupačných síl. Pri ukrajinských hraniciach vzniknú dočasné silá v snahe pomôcť vyvážať z tejto východoeurópskej krajiny viac obilia a riešiť narastajúcu celosvetovú potravinovú krízu. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Od začiatku ruskej invázie zahynulo vyše 240 detí. Ruské jadrové sily začali severovýchodne od Moskvy cvičenia
TASR/AP

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že prijal pozvania na summit skupiny G7 v Nemecku a summit Severoatlantickej aliancie v Madride. Obe tieto podujatia sa uskutočnia v júni. Informovala agentúra DPA. 

22:54 Dvaja bývalí príslušníci amerických ozbrojených síl v bojoch s ruskými silami pri východoukrajinskom Charkove upadli do ruského zajatia, napísal v stredu britský server The Telegraph. Sú to podľa neho prví Američania v ruskom zajatí.

22:26 Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské sily nasadené v Severodonecku v Donbase, že maria snahy umožniť civilistom ukrývajúcim sa v chemickej továrni odísť do bezpečia. Podľa proruských separatistov sa v závode Azot ukrýva až 1200 ľudí, ukrajinská strana tvrdí, že ich je okolo piatich stoviek, píše agentúra Reuters.

21:26 Nemecké médiá nepochybujú, že nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok v sprievode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a talianskeho premiéra Maria Draghiho navštívi Kyjev. Denník Der Tagesspiegel v stredu uviedol, že trojica štátnikov by počas návštevy mohla verejne podporiť únijné ambície Ukrajiny, ktorá od konca februára vzdoruje ruskej invázii.

20:34 Ukrajina v stredu vyhlásila, že tamojšej polícii sa podarilo zmariť teroristický útok namierený proti vedeniu štátu. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na agentúru Interfax-Ukrajina. 

20:33 Spojené štáty dodajú Ukrajine salvové raketomety HIMARS spolu s muníciou do konca júna. Dovtedy bude vycvičená aj ich obsluha, oznámil na zasadnutí ministrov obrany členských štátov NATO v stredu v Bruseli predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl generál Mark Milley. 

19:49 Ruské príjmy z exportu ropy a ropných produktov sa v máji zvýšili o 1,7 miliardy dolárov na zhruba 20 miliárd dolárov, pretože nárast cien prevážil nad poklesom objemu exportu.

19:09 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške jednej miliardy dolárov. Zahŕňať bude delostrelectvo, muníciu a protilodné strely.  

18:45 Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching sa počas stredajšieho telefonátu dohodli na posilnení vzájomnej ekonomickej spolupráce. Vo vyhlásení to uviedol Kremeľ s tým, že sa tak deje v čase "nezákonných" sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu pre inváziu na Ukrajinu.  

17:46 Biely dom by mohol ešte v stredu oznámiť, že Spojené štáty poskytnú ďalšiu zbrojnú pomoc Ukrajine v hodnote okolo jednej miliardy dolárov, píše agentúra Reuters s odkazom na informované zdroje. Očakávaný balík by podľa nich mohol obsahovať protilodné raketové systémy, delostrelecké rakety a muníciu do húfnic. Biely dom informáciu odmietol komentovať.

17:27 Zástupcovia komisie Organizácie Spojených národov na Ukrajine v stredu informovali, že zaznamenali viacero obvinení o porušovaní ľudských práv zo strany ruských jednotiek, avšak podľa komisie je priskoro na konštatovanie, že išlo o vojnové zločiny. Informovala agentúra AFP.

17:09 Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval v stredu spojencov, aby zintenzívnili dodávky zbraní pre Ukrajinu brániacu sa pred ruskými inváznymi silami. Informovala agentúra AFP. 

17:07 Občania krajín EÚ výrazne podporujú spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku a očakávajú, že Únia postupne ukončí svoju závislosť od ruských zdrojov energie. Vyplýva z prieskumu Eurobarometra, zverejneného v stredu.

16:29 Ukrajinská armáda spustila ofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktorej veľkú časť – vrátane oblastnej metropoly Cherson – ovládajú príslušníci ruských okupačných síl. Pre britskú televíziu Sky News to uviedol vojenský analytik Michael Clark. 

16:14 Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom znovu znížila maximálny objem dodávok plynovodom Nord Stream 1 do Nemecka, a to na 67 miliónov kubických metrov denne. Opatrenie bude platiť od štvrtkového rána, firma ho opäť zdôvodnila oneskoreniami pri oprave zariadenia, informovala v stredu agentúra DPA.  

15:39 Pri ukrajinských hraniciach vzniknú dočasné silá v snahe pomôcť vyvážať z tejto východoeurópskej krajiny viac obilia a riešiť narastajúcu celosvetovú potravinovú krízu. Podľa agentúry Reuters to povedal americký prezident Joe Biden.

15:27 Komisia OSN pre vyšetrenie vojnových zločinov na Ukrajine zhromaždila početné obvinenia zo spáchania týchto zločinov ruskými vojakmi, zatiaľ je ale príliš skoro na to, aby z nich vyvodila závery. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v stredu podľa agentúry AFP povedal predseda komisie Erik Möse.

15:15 Premiéri Čiernej Hory a Albánska prišli na Ukrajinu a navštívili Irpiň.

14:52 Vyššie ceny ropy a pohonných hmôt prispeli v máji k rastu príjmov Ruska. A to napriek poklesu objemu jeho vývozu, ktorý bol postihnutý medzinárodnými sankciami. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energiu. Agentúra Reuters dodala, že toto zistenie podčiarkuje obtiažnosť snáh potrestať Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu zákazom dovozu z Ruska. Sankcie zhoršili plynulosť dodávok a vyhnali ceny nahor.

14:35 Británia uvažuje nad poslaním ďalších protilodných rakiet Ukrajine, a to nad rámec zbraní, ktoré už sľúbila. V stredu to novinárom v nórskom Osle oznámil britský minister obrany Ben Wallace, ktorý bol návšteve severskej krajiny. Citovala ho tlačová agentúra Reuters. 

14:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil v stredu na diaľku s prejavom k poslancom českého parlamentu. Zelenskyj sa poďakoval Čechom za pomoc a zároveň varoval, že agresia na Ukrajine je len prvým krokom, ktorý má Rusku otvoriť cestu do Európy. 

13:41 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu oznámil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pozvaný na summit lídrov Severoatlantickej aliancie, ktorý sa uskutoční koncom júna v španielskej metropole Madrid. Informuje agentúra DPA. 

13:36 Rusko v stredu oznámilo, že jeho sily zničili na západe Ukrajiny sklad obsahujúci zbrane dodané Severoatlantickou alianciou. Správa prišla v čase, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzýva západných spojencov, aby urýchlili dodávky zbraní jeho krajine. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

13:18 Ukrajina nepreukázala žiadne náznaky, že by uposlúchla ruské ultimátum, aby sa jej jednotky v meste Severodoneck na východe krajiny v stredu ráno vzdali. Informuje agentúra Reuters. 

13:05 Ruský vpád na Ukrajinu je iba prvým krokom, ktorý potrebuje vedenie Ruska, aby si otvorilo cestu k ďalším štátom, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom on-line posolstve k českému Parlamentu.

12:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredajšom prejave k obom komorám českého Parlamentu vyzval, aby bol udelený Ukrajine štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Krok by podľa neho posilnil európske spoločenstvo a bol by tiež vyjadrením európskych myšlienok a hodnôt. Ruskí vojaci podľa neho na Ukrajine bojujú práve proti európskym hodnotám.

12:15 Krajiny Severoatlantickej aliancie poskytnú Ukrajine ďalšie zbrane vrátane ťažkej techniky, ktorú potrebuje na obranu pred pokračujúcou ruskou agresiou. Pred dnešným konaním ministrov obrany NATO to vyhlásil generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Spojenci sú podľa neho tiež pripravení odsúhlasiť balík dlhodobej pomoci Ukrajine na aliančnom summite za dva týždne v Madride.

11:35 Vplyvný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak uviedol, že jeho krajania netrpezlivo čakajú na "rozhodnutie" týkajúce sa dodávok zbraní Ukrajine. Práve v tento deň sa koná v Bruseli zasadnutie Severoatlantickej rady na úrovni ministrov obrany, ktorí sa majú stretnúť aj s ukrajinskými partnermi v rámci kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, pripomenul portál americkej televízie CNN.

11:22 Najvyššieho manažéra Aeroflotu Michaila Minaeva zatkli v Moskva pre podozrenie z rozsiahlych podvodov.

11:20 Rumunský prezident Klaus Iohannis vyhlásil, že morálne správnym rozhodnutím by bolo prideliť Ukrajine kandidátsky status na vstup do Európskej únie.

11:00 "Ukrajinský prezident a jeho spolupracovníci budú musieť vyjednávať s Ruskom," vyhlásil francúzsky prezident Emanuel Macron počas svojej návštevy Rumunska a Moldavska. Spoločne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a talianskym premiérom Mario Draghim možno tento týždeň navštívi Kyjev.

10:13 Britská tajná služba v stredu v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine zrejme potvrdila, že v bunkroch pod chemickou továrňou Azot v meste Severodoneck sa okrem ukrajinských vojakov skrývajú i stovky civilistov. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. 

9:37 Ukrajinské deti nesmú byť v Rusku adoptované, do tejto krajiny boli totiž od začiatku invázie Moskvy na Ukrajine vo februári premiestnené tisíce detí a dospievajúcich, upozornila v utorok predstaviteľka OSN Afšán Chánová. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

8:51 Nikaragujskí poslanci v utorok napriek obavám Washingtonu súhlasili s tým, že do krajiny môžu prísť ruské jednotky na spoločné vojenské cvičenie. Parlament, v ktorom dominujú spojenci prezidenta Daniela Ortegu, povolil vstup vojakov a vojenského vybavenia z Ruska, Spojených štátov a siedmich krajín Latinskej Ameriky. Informuje agentúra AFP. 

8:34 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

8:11 Rusko pravdepodobne nečakalo, že v Severodonecku narazia jeho sily na natoľko silný odpor ukrajinských obrancov, uviedlo vo svojej pravidelnej správe o vývoji ruskej agresie na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Po mesiaci tvrdých bojov teraz Rusi ovládajú väčšinu mesta, zložky ukrajinských ozbrojených síl sa ale držia v miestnom chemickom závode Azot a majú možnosť skryť sa do jeho podzemnej časti, doplnilo ministerstvo, ktoré sa odvoláva na poznatky vojenskej rozviedky.

7:15 Ukrajinské sily vyvíjajú tlak na ruských vojakov s cieľom oslobodiť okupované mesto Cherson na juhu krajiny. Prezident Ukrajiny Zelenskyj zároveň znovu zdôraznil, že je pripravený rokovať s Putinom. 

6:36 V spore medzi Tureckom a Švédskom o rozšírení NATO hrá významnú úlohu aj nezávislá švédska poslankyňa kurdského pôvodu Amineh Kakabavehová. Medzi výhradami, ktoré adresoval Štokholmu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, bolo okrem iného to, že vo švédskom parlamente zasadajú teroristi. Erdogan nikoho menovite nespomenul. Kakabavehová, ktorá v mladosti pôsobila v kurdských miliciach, nemá pochybnosti, že mal na mysli priamo ju, napísala agentúra AP.

6:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer povedal, že obrana Donbasu je "životne dôležitá". Práve výsledok tamojších bojov totiž podľa jeho slov určí, akým smerom sa bude vojna ďalej uberať.

6:30 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v utorok večer povedal, že Ukrajina by mala dostať ďalšie ťažké zbrane, aby dokázala odolať ruskej agresii na východe krajiny. Šéf NATO sa tak vyjadril po tom, ako v Haagu absolvoval stretnutie s premiérmi šiestich krajín - Dánska, Belgicka, Rumunska, Poľska, Lotyšska a Holandska, ktoré sa konalo v rámci príprav madridského summitu NATO. Informovala o tom agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok