Prvé analýzy priniesli dobré správy. Do rieky Slaná už tečie čistejšia voda

TA3 TASR
14.6.2022 21:37

Do rieky Slaná vyteká z bane v Nižnej Slanej čistejšia voda. Prvé analýzy po presmerovaní vody priamo v bani dopadli pozitívne, čo podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka znamená, že opatrenie bolo účinné. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva hospodárstva.

Prvé analýzy priniesli dobré správy. Do rieky Slaná už tečie čistejšia voda
TASR/Milan Kapusta

Podiel rozpustených látok a železa mal byť podľa chemickej analýzy vzorky o 80 percent nižší ako v predchádzajúcich vzorkách, ozrejmilo ministerstvo. Pozitívny trend sa podľa riaditeľa Rudných baní Petra Žitňana potvrdí aj v ďalších vzorkách.

Vodu sa priamo na povrch podľa rezortu podarilo odkloniť vo štvrtok, vďaka čomu nedochádza k silnému mineralizovaniu v hlbších častiach bane.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok