Ukrajina ako člen EÚ - áno alebo nie? Klus by im dal nádej, podľa Kéryho na to zatiaľ nemajú

TA3
14.6.2022 21:09

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok pozýva Ukrajinu do Európskej únie, predseda zahraničného výboru si už taký istý nie je. Prečo je Marián Kéry proti udeleniu kandidátskeho štatútu Ukrajine? Odpovedal v relácii Téma dňa. V diskusii mu oponoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, ktorý by aj týmto gestom Ukrajinu podporil.

tema_17.jpg
TA3

Kéry iniciatívu nepodpísal

Podpis šéfa zahraničného výboru národnej rady chýba pod iniciatívou k udeleniu kandidátskeho štatútu Ukrajine. Marián Kéry si za to kritiku vyslúžil aj od samého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. "Túto nekultúrnosť do politiky priniesol už Matovič," uviedol v reakcii.

V Téme dňa zdôraznil, že nesúhlasí s mnohými sankciami voči Rusku, ktoré Európska únia prijíma. "Najväčšia tragédia je, že vy aj vláda sledujete ekonomiku Ruska a to, ako treba pomôcť Ukrajincom, nevenujete sa však Slovákom, ktorí sú tiež zasiahnutí nezmyselnými sankciami voči Rusku. Ceny komodít idú neskutočne hore, vláda nebojuje," uviedol.

Chystá sa už siedmy balík sankcií

Podľa Klusa však iná možnosť, ako prijať tvrdé sankcie proti agresorovi, nie je. "Je pochopiteľné, prečo to robíme. Umožňujeme Ukrajine, aby sa bránila, čo je v súlade s medzinárodným právom. Ak aj sankcie dnes nefungujú úplne tak, ako by sme si priali, tak budú," uviedol s tým, že očakáva, že Rusko začne mať vážne ekonomické problémy v lete a na jeseň.

"Diskutuje sa už aj o siedmom balíku, bude to pre Rusko vážny problém," dodal. Tvrdenia Kéryho o tom, že by vláda zabudla na ľudí, odmietol. Priznal tiež, že ho prekvapuje Kéryho postoj ku kandidátskemu statusu Ukrajiny. "Je v záujme Slovenska, aby Ukrajina bola v nejakom štatúte súčasťou EÚ. Európska únia vznikla ako mierový projekt, ak ju budeme rozširovať, môže to mimoriadne prospieť nášmu východnému aj južnému susedstvu. Aj našich partnerov udivuje, že v tomto nemáme zhodu," doplnil.

Kéry však zostal v tejto otázke kritický. "Éra prijímania členských štátov do EÚ z politických dôvodov sa skončila. Dnes sme v situácii, že buď spĺňa kritériá, alebo nie. Nebudem falošným prorokom a dávať falošnú nádej Ukrajine, ktorá tieto kritériá nebude spĺňať najbližších 15 až 20 rokov. Ukrajinu považujem za najskorumpovanejší politický a ekonomický systém v Európe," dodal.

Prečo chýbal jeho podpis pod iniciatívou k udeleniu kandidátskeho štatútu Ukrajine? Kéry totiž nesúhlasí s odstrihnutím sa od ruských energií a obáva sa tiež toho, že Slovnaft v dôsledku nedávno prijatých sankcií skrachuje.

Nádej pre Ukrajinu?

Klus je však toho názoru, že Ukrajina nezačala teraz na "zelenej lúke" a na vstup do EÚ sa pripravuje už dlhodobo. "Kandidátska krajina je tá, ktorá sa pripravuje na rokovania o vstupe do EÚ, už majú asociačnú dohodu, Ukrajina už polovicu svojej legislatívy prispôsobila Európskej únii. Kandidátskym štatútom ju chceme podporiť, aby pokračovala," spresnil štátny tajomník.

Rusi podľa neho začali vojnu len preto, že im Ukrajinci nastavujú zrkadlo, že sa dá žiť aj lepšie s európskou budúcnosťou. "Podporou Ukrajincov im dávame nádej, že keď ustoja túto vojnu, tak je tu šanca, že sa im bude žiť omnoho lepšie," uzavrel.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok