Významný míľnik pre Slovensko. Stali sme sa súčasťou Európskej vesmírnej agentúry

TA3 TASR
14.6.2022 16:45

Zmluvu o pridružení Slovenskej republiky k Európskej vesmírnej agentúre podpísal v utorok v Holandsku štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ľudovít Paulis.

Európska vesmírna agentúra ESA (TASR)
TASR

Štatút pridruženého člena ESA prinesie Slovensku možnosť zapojiť sa do zvýšeného množstva projektov, posilnenie výskumného potenciálu, ako aj nové možnosti pre slovenské firmy.

"Nielen pre vedu a výskum, ale aj z pohľadu ekonomického prínosu ide o významný míľnik pre Slovensko. Nové kontakty a spolupráce prinesú možnosť zapojiť sa do jedného z najperspektívnejších odvetví súčasnosti a budúcnosti," uviedol Paulis. Dodal, že na Slovensku je veľké množstvo ľudí a projektov, ktoré majú veľký globálny potenciál a môžu prispieť k výskumu vesmírnej fyziky a astronautiky.

Ministerstvo približuje, že pridružením k ESA získa SR nové kontrakty pre slovenské subjekty v oblasti vesmírnych technológií a výskumu, bude môcť spolupracovať na vesmírnom výskume a participovať na programoch ESA. Takisto bude mať možnosť sa priamo zapájať do tendrov a výziev ESA či dodávateľských reťazcov. Prinesie to tiež pracovné príležitosti pre slovenských odborníkov a podporu pre slovenské startupy, malé a stredné podniky.

Európska vesmírna agentúra vznikla v roku 1975. Zastrešuje vesmírne projekty v Európe a združuje 22 štátov, medzi ktorými sú okrem iného Rakúsko či Česká republika. SR spolupracuje s ESA od roku 2010 a dlhodobo preukazuje záujem o vesmírne aktivity a pochopenie ich významu a dôležitosti pre ďalší rozvoj vesmírneho ekosystému a budovania vesmírnej infraštruktúry na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok