Rusko stráca milionárov. Zámožní ľudia postupne opúšťajú krajinu

ta3/hm ČTK
15.6.2022 07:00

Viac ako 15-tisíc zámožných Rusov podľa predpovede londýnskej poradenskej spoločnosti Henley and Partners tento rok opustí Rusko kvôli invázii na Ukrajinu.

Rusko stráca milionárov. Zámožní ľudia postupne opúšťajú krajinu
TASR/AP

Na svojom ruskojazyčnom webe to uviedol server BBC News. "Rusko stráca milionárov," vyhlásil analytik Andrew Amoils, ktorý pre Henley zbieral dáta. "Zámožní ľudia emigrujú z Ruska v neustále stúpajúcom množstve každý rok v priebehu posledného desaťročia, čo sa javí ako včasná výstraha pred problémami, s ktorými sa krajina stretá. Historicky zrúteniu veľkých krajín obvykle predchádzalo urýchlenie emigrácie bohatých ľudí, ktorí často odchádzali ako prví, pretože na to majú prostriedky," citovala BBC zo správy.

Prognóza počíta s tým, že tiež Ukrajina utrpí najväčšiu stratu zámožných ľudí v pomere k počtu obyvateľov krajiny: očakáva sa, že do konca roka z Ukrajiny vycestuje 2800 milionárov, teda viac ako dve pätiny ukrajinských milionárov.

Analytici tiež poznamenali, že Spojené štáty a Veľká Británia sa stali omnoho menej prívetivými voči Rusom, ktorých majetok by mohol vyvolať právne a etické otázky. Preto sa ako najpríťažlivejšie krajiny pre bohatých emigrantov javia Spojené arabské emiráty, Malta, Monako a tiež Maurícius.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok