Horná komora parlamentu schválila zákaz adopcie ruských sirôt do USA

TASR TA3
26.12.2012 09:14

Horná komora ruského parlamentu dnes jednohlasne schválila zákon zakazujúci adopcie ruských detí občanmi Spojených štátov. Právna norma bude teraz predložená prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ju buď podpíše, alebo zamietne.

Horná komora parlamentu schválila zákaz adopcie ruských sirôt do USA
SITA

Radou federácie schválený zákon je reakciou Ruska na americký tzv. Magnitského zákon, trestajúci porušovateľov ľudských práv v Rusku odopretím vstupu na územie Spojených štátov.

Proti návrhu ruského zákona však vystúpili niektorí moskovskí vládni predstavitelia vrátane ministra zahraničných vecí, argumentujúc, že by bol porušením Ústavy Ruskej federácie i medzinárodných záväzkov krajiny.

Dnes ráno bolo pred budovou Rady federácie zatknutých niekoľko ľudí, protestujúcich proti tomuto zákonu.

Kritici zákona tvrdia, že jeho prijatie by viedlo k tomu, že mnoho ruských sirôt bude olúpených o budúcnosť, keďže ich zbaví možnosti uniknúť z často ponurých ruských sirotincov.

Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) je v Rusku v súčasnosti približne 740.000 detí bez rodičovskej starostlivosti. Za posledných 20 rokov bolo v USA adoptovaných vyše 60.000 ruských detí, sumarizuje agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok