ONLINE: Invázia môže spôsobiť celosvetový nedostatok pšenice, Ukrajina potrebuje ďalšie zbrane

TA3 ČTK TASR
14.6.2022 06:54

Spravodajcovia BBC v rezidenčných štvrtiach v Charkove našli stopy po použití kazetovej munície. Ruské ministerstvo obrany vyzvalo ukrajinských vojakov, ukrývajúcich sa v chemickom závode Azot v Severodonecku na východe Ukrajiny, aby sa vzdali. Výcvik Ukrajincov pre používanie nemeckých húfnic bude čoskoro ukončený a zbrane budú môcť byť použité vo vojne. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45b Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:15 Ukrajina by mala dostať ďalšie ťažké zbrane, aby sa mohla účinne brániť proti ruskej invázii. Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po rokovaní s lídrami aliančných krajín v Haagu.

20:30 Ukrajina dostala dosiaľ len desať percent z množstva zbraní, o ktoré požiadala západné krajiny na obranu pred ruskou ofenzívou. V utorok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

"Z toho, čo sme povedali, že potrebujeme, sme dostali iba okolo desať percent," uviedla Maľarová v televízii s tým, že Západ by mal dodávky zbraní urýchliť. V tejto súvislosti vyzvala na "jasný časový rámec" a upozornila, že akékoľvek meškanie prisľúbených dodávok predstavuje riziko, že ruské sily obsadia ďalšie časti ukrajinského územia.

20:13 Americký prezident Joe Biden v utorok predstavil plán západných spojencov na vybudovanie dočasných skladov v blízkosti hraníc s Ukrajinou na zabezpečenie vývozu obilia, ktorý Rusko znemožňuje blokádou ukrajinských čiernomorských prístavov.

18:27 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že v súvislosti s protiruskými krokmi britskej vlády zavádza sankcie voči popredným britským novinárom a zástupcom rezortu obrany. Týchto 49 fyzických osôb má zákaz vstupu na územie Ruskej federácie.

17:53 Ruský prezident Vladimir Putin chce aj naďalej dobyť značnú časť ukrajinského územia, svoje ciele však musel zredukovať. Podľa agentúry Reuters to uviedol námestník amerického ministra obrany Colin Kahl.

16:32 Šesť ľudí utrpelo zranenia pri utorkovom ostreľovaní ruského mesta Klincy, ktoré sa nachádza zhruba 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Oznámil to gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz.

"Všetci zranení boli prevezení do miestnej nemocnice a ich stav je stabilizovaný," napísal Bogomaz v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Všetci postihnutí majú údajne zranenia od šrapnelov.

15:57 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobí celosvetový nedostatok pšenice na dobu najmenej troch sezón. Veľká časť ukrajinskej úrody sa kvôli ruskej agresii nedostane na trh, čo vyvolá rast cien na ďalšie rekordy. V rozhovore s agentúrou Reuters to uviedol ukrajinský minister pôdohospodárstva Mykola Solskyj.

14:41 Výcvik ukrajinských vojakov pre používanie nemeckých húfnic bude čoskoro ukončený a tieto zbrane budú môcť byť použité vo vojne na Ukrajine, uviedla v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. 

14:25 Ruské ministerstvo obrany dnes vyzvalo ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v chemickom závode Azot v Severodonecku na východe Ukrajiny, aby sa vzdali, uviedla agentúra Interfax. Ministerstvo zároveň oznámilo zámer umožniť civilistom, ktorí sa v areáli chemičky ukrývajú, evakuáciu na území pod kontrolou proruských separatistov. Podľa Serhija Hajdaja, gubernátora Luhanskej oblasti, v ktorej Severodoneck leží, je v priemyselnom areáli asi 500 civilistov vrátane približne 40 detí.

14:20 Kremeľ v utorok uviedol, že si je "istý", že by lídri proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny boli ochotní vypočuť si reakciu Británie týkajúcu sa osudu dvoch britských občanov, ktorí boli odsúdení na smrť, pretože bojovali na Ukrajine.  

13:50 Nutnosť opráv obmedzila kapacitu plynovodu Nord Stream 1 asi o 40 percent, tvrdí Gazprom. Ide o hlavnú trasu na prepravu ruského plynu do EÚ.

13:07 Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom ostreľovaní v Brjanskej oblasti, ktorá leží na západe Ruska a hraničí s Ukrajinou, oznámil podľa agentúry TASS tamojší guvernér Alexander Bogomaz.

12:01 Ukrajinská štátna služba pre mimoriadne udalosti uviedla, že pri ostreľovaní Charkovskej oblasti boli zranené dve deti. Útok spôsobil šesť požiarov a zničil obytné a obchodné domy a nákladné autá, uviedol web denníka The Kyiv Independent.

11:36 Spravodajcovia BBC v rezidenčných štvrtiach v ukrajinskom meste Charkov našli stopy po použití kazetovej munície, uviedla ruská redakcia stanice a zverejnila zhotovené snímky. Z ostreľovania Charkova kazetovou muníciou, ktorú mnoho štátov zakazuje, predtým obvinila ruské sily ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

10:59 Od začiatku vojny zahynulo 288 detí, ďalších viac ako 527 je ranených, oznámila podľa ruskojazyčnej verzie stanice BBC ukrajinská generálna prokuratúra. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva potvrdil 4395 zabitých civilistov.

10:50 Rusi v noci na utorok ostreľovali Odeskú a Dnepropetrovskú oblasť, uviedol na svojom webe denník Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinskú armádu a miestne úrady. Rakety namierené na Odesskú oblasť zlikvidovala protivzdušná obrana, v Dnepropetrovskej oblasti poškodili civilné obytné domy.

10:24 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok v Izraeli zdôraznila spojenectvo medzi Európskou úniou a Izraelom a spoločné úsilie voči ruskej vojne na Ukrajine i klimatickej kríze. 

10:16 Vojna na Ukrajine nie je čiernobiela, treba hľadať aj jej príčiny, povedal pápež. Znovu tiež kritizoval vyšší predaj zbraní a ocenil statočnosť Ukrajincov.

9:50 Takéto sú ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

8:56 Ruská armáda pravdepodobne prvýkrát po niekoľkých týždňoch dosiahla malé úspechy v Charkovskej oblasti na Ukrajine. Jej hlavnou snahou však zostáva útok na Severodoneck v oblasti Donbasu, uvádza britské ministerstvo obrany v aktualizovanej správe.

8:29 Podľa pozorovania amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruskí vojaci vytlačili Ukrajincov zo Severodonecka. Rusi zničili posledný most spájajúci Severodoneck s ďalším kľúčovým mestom Lysyčansk, uviedol inštitút. Inváznym silám sa ale nepodarilo prerušiť pozemné spojenie s oblasťou smerom na mestá Popasna a Bachmut.

7:53 Smerom na Slovjansk v Doneckej oblasti sa Rusi snažia získať kontrolu nad obcou Bohorodyčne a vytvoriť podmienky pre ofenzívu na Slovjansk, píše ukrajinský armádny generálny štáb. Okupanti podľa neho podnikli delostrelecké útoky blízko dedín Dibrivne, Karnauchivka, Nova Dmytrivka a Vernopil.

7:41 Ruská armáda s podporou delostrelectva naďalej útočí v Severodonecku v Luhanskej oblasti a snaží sa vybudovať oporný bod v centre mesta, uvádza vo svojej pravidelnej rannej správe ukrajinský armádny generálny štáb.

7:16 Najmenej päť mŕtvych a 33 ranených si vyžiadalo pondelkové ostreľovanie Donecka ukrajinskými silami, uviedla na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na úrady v separatistickej Doneckej ľudovej republike. Tie tvrdia, že Doneck bol vystavený najintenzívnejšej paľbe od roku 2015. Šéf neuznávanej republiky Denis Pušilin vyhlásil, že Kyjev prekročil všetky medze a požiadal Rusko o ďalšiu pomoc. Ukrajina sa zatiaľ nevyjadrila. Reuters upozorňuje, že informácie nemožno nezávisle overiť.

7:14 V okupovanom Chersone Rusi oslavovali "Deň Ruska“.

7:11 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že Berlín chce rozšíriť svoju vojenskú pomoc Ukrajine a dodať ďalšie zbrane. "V tejto kritickej fáze výrazne rozširujeme našu podporu: okrem iného dodáme Ukrajine najmodernejší protilietadlový systém a delostrelecký detekčný radar,“ povedal.

6:51 Európska komisia odporučí udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ, píše web Politico s odkazom na niekoľko nemenovaných predstaviteľov oboznámených s témou. Definitívne rozhodnutia musia jednomyseľne urobiť členské štáty, ktorých prezidenti a premiéri by mali záležitosť preberať na summite budúci týždeň. Podľa zdrojov Politica sú najmenej tri členské štáty stále proti udeleniu kandidátskeho statusu Ukrajine.

6:49 Šéf Kremľa Vladimir Putin odvolal bývalú krymskú prokurátorku Natalju Poklonskú z funkcie zástupkyne šéfa federálnej agentúry pre spoluprácu s krajanmi Rossotrudničestvo, oznámili ruské médiá. Poklonská sa ešte ako prokurátorka stala symbolom ruskej anexie ukrajinského polostrova, ale po vypuknutí vojny proti Ukrajine vyhlásila, že si neželá, aby na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá padali bomby, a rozpoznávací znak inváznych vojsk, písmeno Z, označila za symbol zármutku oba národy. Sama Poklonská k prezidentovmu rozhodnutiu poznamenala, že prechádza na inú prácu, ale ďalšie podrobnosti neuviedla, napísal na webe denník Kommersant.

6:45 Bitka o región Donbas na východe Ukrajiny "sa určite do histórie vojen zapíše ako jedna z najbrutálnejších bitiek v Európe a za Európu", vyhlásil v pondelok v nočnom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

6:30 Udalosti v súvislosti s Ukrajinou sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok