Na jednej strane prezidentkine veto, na druhej štrajk učiteľov. Politikov však viac zaujímajú hádky medzi sebou. Nastane zmena?

TA3
13.6.2022 21:02

Učiteľom neostáva nič iné, len naplniť svoje hrozby a začať štrajkovať. Politici, ktorí majú riešiť ich požiadavky si už ani nevedia prísť na meno a riešenia sú v nedohľadne. Prelomia poslanci veto prezidentky a schvália aj kontroverzné krúžkovné? Zmení niečo štrajk učiteľov 15. júna?

20220613_tema_dna_3.jpg
TA3

Z nápadu Igora Matoviča spojiť hlasovanie o zvýšení spotrebnej dane a platov učiteľov napokon nič nebolo. Liberálna SaS tento návrh zmietla zo stola pred tým, ako ho len stihol predložiť. Požiadavky učiteľov, medzi ktorými je zvýšenie platov, tak koalícia zatiaľ nenaplní.

“Je absolútne legitímne štrajkovať, keď som bol učiteľ, sám som bol na všetkých štrajkoch,“ povedal Dušan Velič, člen strany Za ľudí, štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Myslí si, že je správne vyjadriť svoj názor a pokladá za absolútne farizejské, ak sa politik zúčastní tohto štrajku. “Nie sme tu na to, aby sme stáli s nimi v rade,“ povedal. Zdôraznil, že úlohou koalície je riešiť ich problémy, tak ako to je v programovom vyhlásení vlády.

Igora Kašpera, poslanca NR SR za Sme rodina, mrzí stupňujúci konflikt medzi Matovičom a Sulíkom. “Napĺňajú si egá, čo nikomu nepomáha a učitelia sú tak ich rukojemníkmi,“ povedal. Momentálna situácia, má podľa neho za vinu zlyhanie v komunikácii. Učitelia si “rozhodne zaslúžia navýšenie platov“ a to aj kvôli pandémii, ktorá im vraj pridala robotu. “Platy učiteľov sú veľmi zlé a na nízkej úrovni,“ zdôraznil poslanec. Myslí si, že by to viedlo k zvýšeniu kvality školstva a že peniaze na to rozhodne sú.

Podľa Veliča sú krúžky dôležitejšie, ako sa zdajú, majú vraj veľké benefity pre učiteľov a aj deti. “Rozvoj detí je dôležitý a rovnako dôležitý je aj plat učiteľov,“ povedal. Pedagógovia podľa neho musia byť v prvom rade zaplatení, lebo to sú práve oni, ktorí vytvárajú hodnotu na školách. “Deti ich potrebujú ako príklad, predsa len, človek, ktorý vás vzdeláva, vám prináša myšlienku a životné postoje,“ dodal štátny tajomník. Nesmie im byť platený podpriemerný plat, vyhlásil Velič.

“Neschválenie krúžkovného nám vytvorí priestor na navýšenie platov učiteľov,“ povedal Radovan Sloboda, poslanec NR SR za SaS. Poukázal aj na to, že debata okolo navýšenia platov sa netýka len samotných učiteľov, ale aj nepedagogických zamestnancov škôl. Tí, sú podľa neho zahrnutí v tomto navyšovaní, ale nie sú nikdy zahrnutí do debaty o tomto náraste. “Chcel by som sa zastať ministra Gröhlinga, ktorý o peniaze na navýšenie platov opakovane žiadal,“ povedal. Vraj minister v tomto zámere narazil na nepriestrelnú stenu v podobe ministra financií. “Ministerstvo školstva môže narábať iba s peniazmi, ktoré mu dá ministerstvo financií v štátnom rozpočte,“ dodal. Uviedol, že tieto peniaze ministerstvu školstva nikdy neboli priradené.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok