Zachráňte kuchynské nehody: Čo s pripáleným mäsom, cestovinami či hrčkami v omáčke?

TA3/zm
14.6.2022 16:00

Na každú kuchynskú nehodu existuje riešenie a nie je potrebné uvarené jedlo hádzať do smetí.

Zachráňte kuchynské nehody: Čo s pripáleným mäsom, cestovinami či hrčkami v omáčke?
Pexels

Pripálilo sa vám niečo, rozvarilo alebo skrátka zhrčkavelo a zrazilo? Nevadí, odteraz už budete vedieť ako zachrániť každú nehodu, aby sa nepremenila na katastrofu.

Zakalený vývar

Možno sa mu nič nestalo chuťovo, ale esteticky zrejme s kalným vývarom nebudete spokojné. Pritom sa to dá vyriešiť. Prudko ho nechajte zovrieť a vtedy primiešajte pár kociek ľadu. Podobnú službu urobí aj v tom istom čase vhodený surový zemiak alebo malá pokrájaná paradajka.

Presolená zelenina  

Ak vám ušla ruka a zelenine ste dopriali viac soli než bolo potrebné, zalejte ju vriacou vodou a nechajte chvíľu postáť. Po niekoľkých minútach vodu zlejte a zeleninu ešte prepláchnite pod prúdom studenej vody.

Zvädnutý šalát

Kúpili ste si listovú zeleninu a do druhého dňa vyzerá tak, že môže putovať rovno do koša? Skúste šalát ešte zachrániť ponorením do studenej vody s plátkami surového zemiaku. Ten uvoľní škrob, ktorý dokáže ovädnuté listy vzpružiť.

Pripálené mäso

Stáva sa aj také, hoci máte roky praxe. Ak ste pripálili mäso, zoškrabte spálenú vrstvu ostrým nožom, následne mäso pokrájajte na menšie plátky a dovarte k nemu omáčku. Tá stiahne a prekryje chuť pripáleniny, ak to bude potrebné.

Prevarené cestoviny

Možno neobľubujete cestoviny al dente, ale prevarené tiež nie sú bohviečo. Keď na túto kuchynskú nehodu prídete, preceďte ich, prepláchnite studenou vodou a sprudka ich opečte na masle.

Hrčky v omáčke

Záchrana prichádza, omáčka sa určite zje, aj keď sú v nej hrčky. Ak má smotanový základ, zoberte si na pomoc ponorný mixér. Do maslových omáčok s hrčkami môžete pridať trochu horúcej vody alebo mlieka a postupne do nich zašľahať ešte kúsok masla, ktorý hrčky rozpustí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok