Voľba šéfa RTVS: Búza chce detský kanál i rómske vysielanie. Kritizoval doterajšie vedenie

TA3 TASR
13.6.2022 14:30

Samostatný rómsky kanál i detské vysielanie prostredníctvom preformátovania súčasnej Trojky spomína medzi svojimi plánmi kandidát na generálneho riaditeľa RTVS Tibor Búza. Svoj projekt predstavil na pondelkovom verejnom vypočutí uchádzačov o post šéfa telerozhlasu.

Voľba šéfa RTVS: Búza chce detský kanál i rómske vysielanie. Kritizoval doterajšie vedenie
TASR/Jaroslav Novák

Aké sú jeho ciele?

Búza v rámci prezentácie zadefinoval ciele, ku ktorým chce v jednotlivých rokoch svojho mandátu v prípade zvolenia smerovať. Detský kanál by sa mohol spustiť už v prvom roku jeho pôsobenia na čele RTVS. "Nevytvárali by sme však novú programovú službu, išlo by o preformátovanie programovej služby Trojka, ktorá by sa počas dňa venovala detskému vysielaniu a večer staršej generácii," ozrejmil.

Búza chce vytvoriť i "skutočný spravodajský kanál", súčasná :24 takým podľa neho nie je. Myslí si, že spravodajský kanál by mohol zlúčiť spravodajské i športové programy. Za nevyhnutnú považuje revitalizáciu objektov RTVS.

Spustenie samostatného rómskeho programu je vzhľadom na jeho náročnosť i zabezpečenie financovania najvzdialenejší cieľ.  Mieni, že zdroje pre vykrytie takejto programovej služby je možné nájsť väčšou participáciou RTVS s mimovládnymi organizáciami, ktoré sa pre tvorbu formátov môžu uchádzať o granty z Európskej únie ako zdroja financovania. "Aj preto to vnímam tak trochu ako PPP projekt," uviedol Búza, ktorý má predstavu etablovať samostatné vysielanie pre Rómov v košickom štúdiu.

Ciele pri rozhlasovej programovej službe vidí pri posilňovaní regionálneho vysielania, ale napríklad aj činnosti rozhlasových umeleckých telies. V prípade rozhlasových programových služieb by chcel minimálne zachovať súčasný stav. "Som presvedčený, že by nedošlo k žiadnej redukcii, skôr naopak, možno by mohol vzniknúť samostatný program zameraný len na hovorené slovo," povedal.

Kritika predošlého vedenia

Zdôraznil úlohu verejnoprávneho spravodajstva, jeho objektívnosť, kriticky sa vyjadroval k doterajšiemu vedeniu tohto segmentu, ktoré podľa neho vykázalo výrazné zaostávanie za komerčnými televíziami nielen pri informovaní o pandémii ochorenia Covid-19, ale najmä pri spravodajstve o situácii na Ukrajine.

Zdôraznil takisto posilnenie výstupov spravodajstva na webe i prostredníctvom mobilných aplikácií. "Momentálne tieto služby dostatočne využívané nie sú," zdôraznil. Výraznú rezervu súčasnosti vidí taktiež v príspevku RTVS do boja proti konšpiráciám a v edukácii, ako je potrebné odlišovať relevantné spravodajské informácie a hoaxy.

V prípade financovania je zástancom zachovania koncesionárskych poplatkov. Zdroje je podľa neho možné nájsť aj optimalizáciou výrobných procesov a väčším využitím interných výrobných kapacít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok