USA vyzvali Egypťanov na väčšiu politickú angažovanosť

TASR
25.12.2012 23:32

Spojené štáty vyzvali dnes všetky skupiny v Egypte na zvýšenú politickú angažovanosť po tom, ako egyptské úrady oznámili, že voliči schválili v referende novú ústavu vypracovanú islamistickými spojencami prezidenta Muhamamda Mursího.

USA vyzvali Egypťanov na väčšiu politickú angažovanosť
SITA

"Prezident Mursí má ako demokraticky zvolený líder Egypta mimoriadnu zodpovednosť postupovať ďalej tak, že uzná naliehavú potrebu preklenúť rozpory," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Patrick Ventrell. Vo vyhlásení poukázal tiež na to, že mnohí Egypťania vyjadrili "vážne znepokojenie" nad procesom prijímania ústavy.

"Dúfame, že Egypťania sklamaní výsledkom sa budú usilovať o väčšiu a hlbšiu angažovanosť... Dúfame, že všetky strany sa znova zaviažu odsúdiť násilie a zabrániť mu," dodal Ventrell s tým, že Washington bude naďalej podporovať Egypt v prechode k demokracii.

Egyptská volebná komisia dnes oznámila, že novú ústavu krajiny schválilo v dvojkolovom referende tento mesiac 63,8 percenta zúčastnených voličov. Účasť podľa oficiálnych údajov dosiahla 32,9 percenta voličov.


Opozícia robila kampaň proti návrhu ústavy a obviňovala jeho tvorcov, že v Egypte zavádza vládu islamu a obmedzuje základné slobody. Výsledky referenda chce napadnúť na súde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok