Musí sa vyrovnať Rusku. Ukrajina vyčíslila, koľko ťažkých zbraní potrebuje, aby ukončila vojnu

TA3 ČTK
13.6.2022 12:38

Kyjev vyzval pred nadchádzajúcim stretnutím ministrov obrany Severoatlantickej aliancie k tomu, aby Ukrajine pomohli dosiahnuť paritu v počte ťažkých zbraní s útočiacim Ruskom. Ukrajina potrebuje 1000 húfnic, 500 tankov, 300 salvových raketometov, 2000 obrnených vozidiel a 1000 dronov, aby ukončila vojnu, uviedol na Twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

"Aby som bol úprimný - na ukončenie vojny potrebujeme paritu v ťažkých zbraniach," napísal prezidentský poradca na sociálnej sieti Twitter, kde zároveň vymenoval druhy zbraní a ich množstvo, ktoré by podľa neho Ukrajinu posunuli k vyváženosti pomeru síl s ruskými inváznymi jednotkami.

NATO má v stredu a štvrtok v Bruseli naplánované rokovanie Severoatlantickej rady na úrovni ministrov obrany jednotlivých krajín. Podoľak vo svojom príspevku poznamenal, že šéfovia rezortu obrany budú v stredu v sídle NATO konať v rámci ukrajinskej kontaktnej skupiny a Kyjev podľa neho očakáva nejaké rozhodnutia.

Podľa stanice CNN sa stretnutia v NATO zúčastnia aj šéf ukrajinského rezortu obrany a predstavitelia spojeneckých krajín ako je Švédsko, Fínsko, Gruzínsko a tiež Európskej únie.

Rusko deň za dňom neúnavne podniká letecké nálety, delostrelecky ostreľuje ukrajinský Donbas a pomaly, ale vytrvalo postupuje k ovládnutiu priemyselného srdca svojho suseda, napísala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok