ONLINE: V chemickom závode v Severodonecku vypukol požiar, Rusi premenovali námestie v Mariupole podľa Lenina

TA3 TASR ČTK
11.6.2022 07:15

Prezident Zelenskyj požaduje siedmy balík protiruských sankcií. V bojoch na Ukrajine zomrel prvý český dobrovoľník. Podľa guvernéra Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja vypukol po ruskom ostreľovaní v chemickom závode v Severodonecku silný požiar. Okupanti premenovali námestie Slobody v Mariupole podľa Lenina. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:42 Od začiatku ruskej agresie na Ukrajine sa domov vrátilo 2,5 milióna Ukrajincov. Oznámila to Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex.

23:02 Ruský prezident Putin podpísal zákon, podľa ktorého sa v Rusku nebudú plniť rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva prijaté po 15. marci. Zákon tento týždeň schválili ruskí poslanci a senátori. Rusko v polovici marca ohlásilo odchod z Rady Európy, pod ktorú štrasburský súd spadá. Nabudúce jeho rozsudky nebudú dôvodom na zmenu rozhodnutia ruských súdov.

22:58 V Bielorusku aj naďalej zostáva 700 až 1000 ruských vojakov. Hlási to poradca bieloruskej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej Franak Viačorka. "Väčšinou sa nachádzajú v Homelskej oblasti, aby obsluhovali raketové systémy Iskander,“ hlási Viačorka. Ďalší vojaci sú podľa neho na letisku v Minsku.

22:26 Na ukrajinsko-poľských hraniciach sa opäť tvoria obrie kolóny. Na rozdiel od predchádzajúcich mesiacov ich ale tvoria skôr ako osobné práve nákladné autá. Denne ich na Ukrajinu mieri aj niekoľko tisíc a prechody pod ich náporom kolabujú. Kyjev sa v snahe vyriešiť nedostatok pohonných hmôt snaží procedúru na hraniciach urýchliť. Časť vodičov sa navyše obáva, že by sa mohli stať terčom ruských rakiet.

21:35 Po výbuchu v juhovýchodnom ukrajinskom meste Avdijivka, kde sa nachádzajú chemické preteky, bolo v sobotu vidieť obrovské mračno dymu stúpajúce do vzduchu, uviedla ruská tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na jedného zo svojich reportérov. Agentúre Reuters sa nepodarilo okamžite potvrdiť správu RIA ani pravosť videa.

21:17 Nemecký kancelár Olaf Scholz spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a talianskym predsedom vlády Máriom Draghim navštívi pred summitom krajín G7 Kyjev, informoval v sobotu denník Bild am Sonntag. Summit siedmich ekonomicky najvyspelejších západných krajín sa uskutoční na konci júna.

20:44 Na Ukrajine bojujú aj Rusi, ktorí sa stavajú proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Légia slobodného Ruska sa stavia proti ruskej armáde a bojuje bok po boku Ukrajincov. Do tejto skupiny sa teraz dostal aj bývalý viceprezident ruskej Gazprombank Igor Volobujev. Ten teraz apeluje na všetkých Rusov, ktorí "neznášajú Putinov režim“, aby sa k nemu pripojili.

20:33 Ruské útoky vyradili dodávky elektriny v Kramatorsku a Sloviansku, dvoch najväčších mestách Donecka pod kontrolou Ukrajiny, napísal regionálny guvernér Pavlo Kyrylenko.

19:26 Predsedníčka UK sa stretla s ukrajinským predsedom vlády. "Ukrajina rozvíja svoj plán obnovy a my budeme partnerom pri podpore. Od infraštruktúry po opatrenia v oblasti klímy alebo odolnosti je potrebné urobiť veľa práce,“ napísala Ursula von der Leyenová na Twitteri po stretnutí s Denysom Šmyhalom.

19:25 Zhruba 10 000 ukrajinských vojakov už podľa Kyjeva prišlo o život od začiatku ruskej invázie. Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč to uviedol v rozhovore na sociálnych sieťach v reakcii na otázku, o koľko vojakov Ukrajina prišla počas prvých 100 dní invázie, teda do 3. júna.

19:08 Podľa guvernéra Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja vypukol po ruskom ostreľovaní v chemickom závode v Severodonecku silný požiar. V areáli, kde sa skrývajú stovky civilistov, došlo aj k úniku desiatok ton oleja. Neuviedol však, či sa požiar podarilo uhasiť. Správu nemožno nezávisle overiť.

18:45 Zelenskyj vyzval štáty sveta, aby vyvinuli zvýšený tlak na ukončenie blokády vývozu obilia z ukrajinských prístavov zo strany Ruska. V opačnom prípade by krajiny v Ázii a najmä v Afrike čelili "akútnej a vážnej potravinovej kríze a hladomoru", povedal podľa agentúry AFP vo videoposolstve na diskusnom fóre Šangri-La v Singapure. 

18:34 Ruskí vojaci utrpeli ťažké straty a rozmiestňujú ďalšiu poľnú nemocnicu v dedine Šebekino v oblasti Belgorod. Uvádza to zhrnutie Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

18:15 Juhokórejčan, ktorý bojoval na Ukrajine na strane Kyjeva a zajali ho ruské sily, bude súdený v tzv. Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na správu ruskej agentúry Interfax o tom informuje agentúra Reuters.

17:50 "Okupanti premenovali námestie Slobody v Mariupole na Leninovo námestie a vyvesili vlajku s ruskou trikolórou,“ oznámil poradca starostu Mariupolu Petro Andryushchenko.

17:44 Na Ukrajinu dorazila nezávislá medzinárodná komisia OSN pre vyšetrovanie zločinov súvisiacich s agresiou Ruskej federácie.

17:08 Úrady v Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti na Ukrajine vydali tamojším obyvateľom prvé ruské pasy. Informovali o tom stanica BBC a agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá. V Chersonskej oblasti predstavitelia proruskej "vojensko-civilnej správy" odovzdali ruské pasy 23 obyvateľom, ktorí ako prví požiadali o ruské občianstvo, uviedla agentúra RIA Novosti.  

17:06 V Severodonecku v Luhanskej oblasti pokračujú tvrdé pouličné boje. Tretinu mesta údajne stále ovládajú ozbrojené sily Ukrajiny. "Dnes prebiehajú urputné pouličné boje. Sprevádza ich neustále bombardovanie. Tretinu mesta ovládajú ozbrojené sily Ukrajiny. Bola vybudovaná obranná línia a v neďalekých obytných štvrtiach sa bojuje," uviedol starosta Alexander Stryuk.

16:53 Až 300-tisíc ton obilia mohlo byť v skladoch v čiernomorskom prístave, ktoré podľa Kyjeva zničilo ruské ostreľovanie minulý víkend, uviedla dnes agentúra Reuters. Námestník ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj v televízii uviedol, že podľa záznamov mohlo byť na začiatku vojny 24. februára v skladoch v Mykolajive 250-tisíc až 300-tisíc ton obilia, hlavne pšenice a kukurice.

16:46 Von der Leyenová navštívila vojakov zotavujúcich sa v nemocnici v Kyjeve. "Napriek zraneniam je ich duch nezlomený a ich odhodlanie neporušené. Pre Ukrajinu sú to ťažké časy. Európa je na vašej strane,“ napísala predsedníčka Európskej komisie na Twitteri.

16:34 Turecké úrady ponúkli usporiadanie štvorstranného stretnutia vo formáte OSN-Turecko-Ukrajina-Rusko o odblokovaní vývozu obilia z ukrajinských námorných prístavov. Oznámil to turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu.

16:16 Automobilka Rolls-Royce darovala ukrajinským nemocniciam dva výkonné generátory. Jeden môže dodávať elektrinu niekoľkým nemocničným budovám.

16:06 Zelenskyj, ktorý na diaľku prehovoril k účastníkom konferencie v Singapure, povedal, že výsledok terajšej vojny Ruska proti Ukrajine sa dotkne nielen jeho vlasti, ale aj budúceho medzinárodného poriadku vo svete.

15:53 Zbrojní experti z Francúzska pomáhajú svojim ukrajinským kolegom zbierať dôkazy o možných ruských vojnových zločinoch v oblasti mesta Černihiv na severe Ukrajiny, oznámila podľa agentúry Reuters ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

15:50 Úmrtie českého dobrovoľníka na Ukrajine potvrdil aj český minister zahraničných vecí Ján Lipavský. Viac sa dozviete v článku nižšie.

15:49 Ukrajina robí všetko, aby zachránila troch cudzích štátnych príslušníkov, ktorých proruskí separatisti v Donbase odsúdení na trest smrti za to, že bojovali za Ukrajinu. Povedal to ukrajinský zákonodarca z parlamentného výboru pre bezpečnosť a obranu.

15:46 Zelenskyj po rokovaniach s von der Leyenovou: "Európsky projekt rozhodne nemôže byť dokončený bez Ukrajiny a práve teraz je úplne zrejmé, že ukrajinský ľud bráni budúcnosť pre seba a pre všetky národy na západe, východe, severe a juhu Európy. Ďakujem predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Lyenovej za zmysluplné rozhovory. Vaše vedenie, vaša pozornosť sú pre nás veľmi cenné. Verím, že v blízkej budúcnosti s vami budeme komunikovať na novej úrovni našich vzťahov – Ukrajina a EÚ,“ napísal ukrajinský prezident na svojom Facebooku.

15:43 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve uviedla, že Európska komisia uzavrie koncom budúceho týždňa diskusia o statuse Ukrajiny ako kandidátskej krajiny EÚ.

15:38 Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba rokoval so svojím litovským náprotivkom. "Úzko spolupracujeme na riešení problému odblokovania ukrajinského exportu potravín. Litva plne chápe a zdieľa obavy Ukrajiny o bezpečnosť. Potrebujeme viac ťažkých zbraní na ochranu Odesy,“ povedal Kuleba. Jeho litovský náprotivok Gabrielius Landsbergis uviedol, že oslobodenie Odesy je šancou odvrátiť svetovú potravinovú krízu.

15:35 Ukrajina nesúhlasí so slovami amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý naznačil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebral hrozbu prichádzajúcu zo strany Ruska pred začiatkom invázie na Ukrajinu dostatočne vážne. Informujú o tom agentúra DPA a televízia BBC. 

15:32 Chersonská mestská rada uviedla, že ukrajinská armáda začala protiútok v smere na Kyselivku, Soldatsku a Oleksandrivku. Obec Tavriiske bola úplne oslobodená, dodala rada.

15:17 "Ukrajina, solídna parlamentná demokracia, bola na dobrej ceste už pred inváziou Ruska. Táto vojna je obrovskou záťažovou skúškou. A celá krajina zrýchľuje. Rovnaký duch je potrebný na reformu a modernizáciu krajiny. A Európa je tu, aby vás podporila,“ napísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na svojom Twitteri. V ďalšom príspevku uviedla, že obyvatelia Ukrajiny preukazujú neuveriteľnú silu a výdrž.

15:14 Zelenskyj vyzval Európsku úniu, aby uvalila siedmy balíček sankcií proti Rusku. Povedal to v sobotu na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve, uvádza web eurointegration.com. Podľa Zelenského by mali byť uvalené sankcie na všetkých ruských predstaviteľov a sudcov pracujúcich na represiách. „Sankcie sú tiež potrebné proti spoločnostiam, ktoré pomáhajú ruskému štátu – či už v armáde, alebo pri potláčaní demokracie,“ povedal Zelenskyj.

14:39 Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu uviedol, že by sa v Turecku malo konať rokovania o zabezpečení vývozu ukrajinského obilia vo formáte OSN, Rusko, Ukrajina a Turecko.

13:36 Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu zopakoval v Prahe výhrady k rozšíreniu NATO o Fínsko a Švédsko. Podľa neho žiadatelia okrem iného podporujú terorizmus.

12:22 Viac než 800 000 ľudí v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny získalo za uplynulé tri roky ruské občianstvo prostredníctvom zjednodušenej procedúry. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v sobotu informovala agentúra DPA. 

11:56 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala v nedeľu do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským diskutovala o úsilí jeho krajiny pripojiť sa k Európskej únii. Informovali agentúry AFP a DPA. 

11:33 Čínska delegácia opustila miestnosť počas prejavu Zelenského na ázijskom bezpečnostnom summite Shangri-La Dialogue v Singapure.

11:08 Odpoveď Moskvy na budovanie síl Severoatlantickej aliancie v Poľsku bude primeraná, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje agentúra Reuters 

10:43 Ukrajina doteraz vo vojne s Ruskom stratila asi desaťtisíc vojakov, povedal poradca šéfa prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Straty Ruska sú podľa neho oveľa vyššie.

10:17 V bojoch na Ukrajine zrejme padol prvý český dobrovoľník, ktorý do krajiny odišiel bojovať. Ministerstvo zahraničných vecí ČR informáciu dostalo a overuje ju, napísal v sobotu spravodajský server Novinky.cz.

9:41 Ruské bombardéry proti pozemným cieľom na Ukrajine pravdepodobne odpaľovali ťažké protilodné rakety zo 60. rokov minulého storočia, ktorých cieľom bolo ničiť lietadlové lode jadrovými hlavicami, uvádza sa v sobotňajšej správe britskej vojenskej rozviedky. Informuje o tom agentúra AP. 

9:26 Britské ministerstvo obrany dnes vo svojej pravidelnej správe založenej na informáciách rozviedky uvádza, že ruská armáda za posledný deň nepostúpila ďalej na juh Severodonecku. "Prebiehajú intenzívne pouličné boje a obe strany majú pravdepodobne veľké straty. Rusko sa snaží zlomiť odpor obrancov mesta delostreleckými a leteckými útokmi," konštatuje ministerstvo.

8:38 Americký prezident Joe Biden uviedol, že jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj pred ruskou inváziou na Ukrajinu "nechcel počúvať" varovania Ameriky. Informovala agentuúra AFP. 

8:04 Rusi pripravujú ofenzívu na donbaské mestá Slovjansk a Seversk, uvádza ukrajinský armádny generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom hlásení.

7:30 Ukrajinské jednotky robia všetko pre to, aby zastavili ruskú ofenzívu, pričom na východe a juhu krajiny prebiehajú ťažké boje, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP. 

7:08 Od začiatku minulého mesiaca sa na stromoch v areáli siedmich svätýň v meste Macudo, asi dvadsať minút východne od centra Tokia, objavujú pribité slamené bábiky wara ningjo, japonské verzie bábik voodoo, s fotografiou tváre šéfa Kremľa Vladimira Putina. Informoval o tom web Japan Today.

7:04 Rusko chce zničiť všetky mestá na Donbase, vyhlásil vo svojej pravidelnej videospráve "bez preháňania" ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Píše o tom web listu Kyiv Independent.

7:02 Kvôli protiruským sankciám zavedeným západnými krajinami v reakcii na inváziu Moskvy na Ukrajinu sa Rusko môže na konci roka stretávať s nedostatkom šumivého vína. S odvolaním sa na jedného z najväčších ruských vinárov o tom informovala agentúra Bloomberg.

7:00 Moskva v piatok oficiálne oznámila svoje vystúpenie zo Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO), ktorá v apríli pozastavila Rusku členstvo v nej pre jeho vojenskú operáciu na Ukrajine.  Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok