Európa sa musí zobudiť, vyzval Morawiecki. Vojna na Ukrajine podľa neho všetko zmení

TA3 TASR
10.6.2022 17:35

Ruská vojna na Ukrajine zmení Európu a pravdepodobne aj celý svet, vyhlásil v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Správu priniesla tlačová agentúra PAP.

Morawiecki v Moldavsku: Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov stíhačiek F-16
AP Photo/Andreea Alexandru

Na varšavskom kongrese venovanom rozvoju Poľska a jeho úlohe v regióne Morawiecki povedal, že vojna na Ukrajine "nanovo určí podobu Európy a zrejme celého sveta". Podľa poľského premiéra ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ "vydestilovali" všetky najhoršie stránky novodobých dejín vrátane nacionalizmu, imperializmu a kolonializmu.

Morawiecki uviedol, že dejiny "sa ešte neskončili, naopak, odkrývajú nové a doteraz nepoznané karty". "Také (karty), ktoré nás môžu doviesť k lepším časom, ale tiež k takým, ktoré sa môžu skončiť veľmi zle, veľmi tragicky," dodal poľský premiér.

V tejto súvislosti varoval, že "Európa sa musí zobudiť z geopolitického spánku, ak nechce pochovať svoju budúcnosť". "Vyhráva ten, kto je pripravený priniesť obeť, kto má viac odhodlania a odvahy. Nejde len o technickú silu, technologickú prevahu a peniaze," upozornil Morawiecki s varovaním, že Západ by napriek prevahe v týchto oblastiach "mohol prehrať, pretože odhodlanie je na ruskej strane".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok