Martinská nemocnica je dobrým adeptom na finančnú podporu z plánu obnovy, uviedla Bittó Cigániková

TA3 TASR
10.6.2022 14:11

Projekt novej martinskej nemocnice je veľmi dobrým adeptom na podporu z plánu obnovy a môže priniesť jeden z najväčších osohov využitia jeho finančných prostriedkov. Po poslaneckom prieskume v Univerzitnej nemocnici Martin to v piatok povedala predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Za najspravodlivejšie považuje rozdelenie financií nemocniciam z plánu obnovy na základe dát. "Martinská nemocnica je v súlade so schválenou optimalizáciou siete. Má druhý najvyšší index, ktorý hovorí o komplikovanosti prípadov, nad ňou je iba banskobystrická nemocnica. Spád martinskej nemocnice je okolo 670-tisíc ľudí, v jednotlivých špecializáciách aj vyše 1,5 milióna ľudí. Po optimalizácii siete nemocníc bude celkový spád vyše 1,2 milióna ľudí," uviedla Bittó Cigániková.

Pripomenula, že podľa vyjadrení Útvaru hodnoty za peniaze a Ministerstva zdravotníctva SR ide o najprepracovanejší projekt zo všetkých štátnych a krajských nemocníc, ktoré sú zatiaľ k dispozícii. "Myslím si, že táto nemocnica bude dofinancovaná. Otázka je, či z plánu obnovy, z eurofondov alebo z rozpočtu. Keď však máme príležitosť financovať projekt z plánu obnovy, som jednoznačne zástankyňou jeho podpory," dodala Bittó Cigániková.

Projektová manažérka martinskej Nemocnice budúcnosti Martina Antošová vyjadrila presvedčenie, že rozhodnutie o podpore nemocníc z plánu obnovy príde v najbližších dňoch.  

"Stále sme k nemu nedospeli a naozaj ho už veľmi súrne potrebujeme. Momentálne sa pripravuje terén na druhú fázu archeologického prieskumu. Máme rozetapované všetky fázy výstavby tak, aby sa to stihlo postaviť v termínoch, ktoré sú určené plánom obnovy. Vstúpili sme do medzinárodného európskeho partnerstva na transformáciu systému zdravotnej starostlivosti, čiže pripravujeme sa aj procesne," podotkla Antošová.

Výšku investície podľa nej už indexovali a cena 395 miliónov eur s DPH je po náraste cien. "Nikto nevie, ako bude vývoj ďalej napredovať. Ale optimisticky si myslíme, že do predpokladanej hodnoty sa zmestíme," uzavrela Antošová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok