Sýrska opozícia tvrdí, že povstalci dobyli strategické mesto pri Turecku

TASR
25.12.2012 14:05

Opozičná organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne dnes oznámila, že povstalci sa zmocnili mesta Háram na hraniciach s Tureckom, kde mali svoje pozície jednotky armády a milícií lojálne sýrskemu režimu.

Sýrska opozícia tvrdí, že povstalci dobyli strategické mesto pri Turecku
SITA

"Povstalcom sa v skorých ranných hodinách podarilo ovládnuť celú oblasť Háramu vrátane strategicky dôležitého hradu, ktorý bol poslednou baštou sýrskych vládnych jednotiek a ich polovojenských oddielov," povedal pre agentúru DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Sýrski ľudskoprávni aktivisti uvádzajú, že za posledných 24 hodín prekročilo hranice do Turecka okolo 700 Sýrčanov. Boje medzi vládnymi a povstaleckými jednotkami boli najnovšie zaznamenané v oblastiach blízko letiska v hlavnom meste Damask. Aktivisti oznámili, že povstalci v nedeľu večer zabili na damaskom predmestí Džaramáná vyššieho dôstojníka kontrarozviedky.

Sýrsky veľvyslanec v Rusku Rijád Haddád medzitým striktne odmietol správy povstalcov, že by vládne vojská používali v provincii Homs v strednej Sýrii chemické zbrane. Londýnske Pozorovateľské centrum totiž predtým uviedlo, že na otravu bojovým plynom, ktorý používa armáda, zomrelo niekoľko ľudí.

"Takéto správy sú absolútne nepravdivé... Bola to jasná provokácia a súčasť plánu na vyvíjanie psychologického nátlaku na sýrsku vládu," povedal v Moskve podľa tlačovej agentúry Interfax ambasádor Haddád.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok vyhlásil, že pre režim prezidenta Bašára Asada by bolo "politickou vraždou", keby proti opozícii použil chemické zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok