POČASIE: Vezmite si dáždnik. Hrozia búrky, zafúka silnejší vietor

TA3 SHMÚ
10.6.2022 07:05

Polooblačno až oblačno, prechodne až zamračené. Miestami prehánky, dážď, ojedinele búrky, aj intenzívne. Denná teplota od 19 stupňov na severozápade, do 31 stupňov na juhovýchode. Prevažne severný vietor do 30, v nárazoch do 60 km/h, pri búrkach prechodne zosilnie.

Situácia

Nad našou oblasťou sa rozpadáva studený front. Neskôr sa k nám od západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku.

Predpoveď počasia na 10.06.2022

Polooblačno až oblačno, prechodne miestami až zamračené. Miestami prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky, aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 25 až 31, na krajnom západe, v Žilinskom kraji
a na hornom Spiši 19 až 25 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st. Prevažne severný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch lokálne do 16 m/s (60 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Predpokladané množstvo zrážok: do 10, pri búrkach ojedinele okolo 30 mm.

Platia výstrahy 

Slovenský hydrometeorologický ústav informuje, že búrky hrozia najmä na strednom a východnom Slovensku aj počas piatka. Výstrahy prvého stupňa pred búrkami vyhlásili od piatka 11.00 h do 20.00 h a v niektorých okresoch do polnoci.

Výstraha sa týka celého Banskobystrického kraja, ako aj viacerých okresov v Prešovskom kraji a okresov Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Levice, Komárno, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves. Búrky môžu byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, ako aj s nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, a tiež s krúpami.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.)," upozorňuje ústav.

Meteorológovia tiež varujú, že silný vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, rizikom sú aj poletujúce trosky a nezabezpečené predmety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok