ONLINE: Nemecko vyšle na Ukrajinu lekárov, Švajčiarsko prijalo nový balík sankcií proti Rusku

TA3 TASR ČTK
10.6.2022 06:40

Bezprostredná hrozba ruského útoku na Kyjev v súčasnosti nehrozí, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Ukrajinské sily zničili základňu ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny v okupovanom meste Kadijivka, oznámila hlava Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. V Odese boli zadržaní dvaja muži podozriví zo spolupráce s ruskými silami. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:47 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:39 Japonský premiér Fumio Kišida v piatok predstavil svoju víziu, ktorú nazval posunom k "realistickej" diplomacii". Má jeho krajine pomôcť popasovať sa s nebezpečenstvami, ktorým vo svete otrasenom ruskou inváziou na Ukrajinu čelí.

"Kišidova vízia pre mier posilní japonskú diplomaciu a bezpečnosť," povedal v prejave na začiatku tradičného diskusného fóra Šangri-La v Singapure.

21:47 Na Ukrajinu dorazili z Česka dva darované mosty dlhé 36 metrov, vďaka ktorým bude obnovené dopravné spojenie na miestach, kde sa bojovalo. Informovalo o tom tlačové oddelenie ukrajinskej štátnej služby cestnej dopravy.

21:18 Francúzski novinári navštívili masový hrob v Mariupole, zverejnili videozábery.

20:26 Cholera a ďalšie smrteľné choroby môžu zabiť tisíce ľudí v juhoukrajinskom meste Mariupol, pretože tam ležia neodnesené mŕtvoly a s letom prichádza teplejšie počasie, upozornil v piatok starosta Vadym Bojčenko. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Podľa Bojčenka sú studne kontaminované mŕtvolami ľudí zabitých počas dlhých týždňov ruského bombardovania a obliehania mesta a odnášanie tiel ruskými okupantmi postupuje pomaly.

19:46 Vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o cárovi Petrovi Veľkom len dokazuje Putinovo "krvavé dobýjanie (Ukrajiny) pod vymyslenými zámienkami", uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok na Twitteri. Citoval ho portál americkej televízie CNN.

19:12 Európska únia by mala konať rýchlo a ponúknuť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny 27-členného bloku. V príhovore na Kodanskom summite o demokracii to prostredníctvom videokonferencie v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:11 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v piatok stretla vo Vatikáne s pápežom Františkom, s ktorým diskutovala o snahách ukončiť vojnu na Ukrajine a o zmierňovaní svetovej potravinovej krízy, ktorá sa teraz zhoršila.

Pápež a šéfka eurokomisie sa spoločne zaviazali, že sa budú snažiť ukončiť vojnu na Ukrajine. Obaja sa venovali aj témam klimatických zmien a ekologicky udržateľnej architektúre.

17:40 Zástupcovia štátov Bukureštskej deviatky (B9) v piatok vyzvali Severoatlantickú alianciu, aby posilnila svoje východné krídlo v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Výzva prišla zhruba tri týždne pred plánovaným summitom NATO v Madride.

17:36 Ruská vojna na Ukrajine zmení Európu a pravdepodobne aj celý svet, vyhlásil v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Správu priniesla tlačová agentúra PAP. Na varšavskom kongrese venovanom rozvoju Poľska a jeho úlohe v regióne Morawiecki povedal, že vojna na Ukrajine "nanovo určí podobu Európy a zrejme celého sveta".

17:27 Britský minister obrany Ben Wallace navštívil Ukrajinu a stretol sa aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

16:45 Nemecko pomôže Ukrajine poskytovaním zdravotníckej pomoci pre vojnové obete – vybuduje úrazové centrá pre ranených, daruje protézy končatín a vyšle do krajiny nemeckých lekárov. V piatok to oznámil nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach, na ktorého sa v správe odvolala tlačová agentúra Reuters.

15:42 Švajčiarsko prijíma najnovší balík sankcií Európskej únie proti Rusku a Bielorusku vrátane ropného embarga. V piatok o tom informovala tlačová agentúra DPA. Sankcie budú vstupovať do platnosti postupne, pričom toto obdobie prechodu bude trvať až do začiatku roka 2023, uviedla v piatok švajčiarska vláda.

15:12 V opravárenskom podniku spoločnosti KONŠTRUKTA-Defence v Moldave nad Bodvou opravia a zmodernizujú pre Ukrajinu desiatky kusov vojenskej techniky. Ide o súčasť komerčného kontraktu na základe požiadaviek ukrajinskej strany. Potvrdil to piatok v podniku minister obrany Jaroslav Naď.

14:56 "Sme vážne znepokojení správami o falošnom 'súdnom procese' a rozsudkoch nad bojovníkmi slúžiacimi v súlade so zákonmi v ukrajinských ozbrojených silách. Vyzývame Rusko a jeho zástupcov, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo, vrátane práv a ochrany vojnových zajatcov," zareagoval na rozsudok smrti nad tromi cudzincami šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

14:49 Z Ukrajiny prišlo na Slovensko napriek očakávaniam politikov len pár zdravotníkov a pribudli hlavne pacienti. Upozornil na to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský s tým, že zdravotníkom tak po pandémii pribudla ďalšia práca navyše. 

14:45 Britské ministerstvo obrany v piatok vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji situácie na bojiskách Ukrajiny informovalo, že v oblasti Severodonecka pokračujú prudké boje. Ruská armáda opäť kontroluje väčšinu mesta, ale jej jednotky boli málo úspešné pri pokuse obkľúčiť rozsiahlejšiu oblasť na severe a juhu.

14:12 Ukrajinské operačné veliteľstvo „Juh“ uviedlo, že v Čiernom mori zakotvila ďalšia ruská ponorka. Celkom je teraz pripravených na použitie 40 riadených striel a tiež veľká výsadková loď, cituje web The Kyiv Independent.

14:04 Ukrajina preveruje okolnosti, za akých súd v samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republike vo štvrtok odsúdil dvoch Britov a jedného Maročana na trest smrti. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová už vo štvrtok večer označila rozsudky nad trojicou cudzincov za "porušenie a výsmech" medzinárodného práva. Zdôraznila, že sa s nimi malo zaobchádzať spravodlivo, podľa Ženevských konvencií. 

13:35 Ruská centrálna banka dnes znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 1,5 percentuálneho bodu na 9,5 percenta, čo je na úroveň z obdobia pred začatím útoku na Ukrajinu. V tlačovej správe uviedla, že inflácia v Rusku spomaľuje rýchlejšie, než predpokladala vo svojej aprílovej prognóze.

13:10 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že trojica cudzincov odsúdená vo štvrtok na smrť, sa dopustila zločinov na území samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky. A súdy sa podľa Lavrova riadia tamojšou legislatívou. Uviedla to agentúra Reuters.

13:08 Zábery z mesta Popasna v regióne Luhansk, ktoré bolo zničené a obsadené ruskými jednotkami.

13:07 Ukrajinské ozbrojené sily zničili základňu ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny v okupovanom meste Kadijivka na východe Ukrajiny, oznámila hlava Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

13:00 Ukrajina potrebuje uzavrieť s Medzinárodným menovým fondom dohodu o novom úverovom programe, pretože jej úsilie o odvrátenie ruskej invázie má tvrdé vplyvy na verejné financie. Povedal to ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

12:29 Starosta Mykolajivu Oleksandr Senkevyč BBC povedal, že mesto je denne cieľom ruskej delostreleckej paľby, ktorá prichádza z niekoľkých smerov. Medzi nedávno zasiahnutými časťami Mykolajivu je podľa neho aj prístav, kde kompletne vyhoreli štyri plné skladiská s obilím.

11:42 Miestna polícia oznámila, že 9. júna boli v Odese zadržaní dvaja muži podozriví zo spolupráce s ruskými silami. Obaja mali na svojich telefónoch fotografie kontrolných stanovíšť a ukrajinských vojenských objektov, cituje web The Kyiv Independent.

10:57 Európsky parlament "pevne stojí" za snahami Ukrajiny dosiahnuť štatút kandidátskej krajiny EÚ, povedala na summite v Kodani šéfka europarlamentu Roberta Metsolaová.

10:45 Putinova kancelária dostala za štyri mesiace tohto roku takmer 1,2 milióna sťažností na ministerstvo obrany, čo súvisí s vojnou na Ukrajine, upozornil investigatívny web Važnyje istorii. Desaťtisíce sťažností sa týkajú problémov s hľadaním príbuzných nezvestných vo vojne.

10:35 Zástupkyňa organizácie Amnesty International Nina Navidová britskej BBC povedala, že tresty smrti, ktoré na ruskom súde dostala trojica cudzincov za pôsobenie v ukrajinskej armáde, považuje za "groteskné". Zásadné podľa nej je, že v tomto prípade došlo k porušeniu Ženevských dohovorov, ktoré sú jadrom medzinárodného humanitárneho práva a Rusko je ich signatárom.

10:09 Od 24. februára bolo zranených 491 ukrajinských detí. Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry doteraz ich zomrelo najmenej 263. Očakáva sa, že tieto čísla budú vyššie, pretože nezahŕňajú obete v oblastiach, kde prebiehajú bojové akcie, ani v oblastiach okupovaných Ruskom.

10:02 Ruský reťazec rýchleho občerstvenia, ktorý v krajine predtým pôsobil pod značkou McDonald's, predstavil nové logo a od nedele sa chystá znova otvoriť svoje reštaurácie, informuje BBC News. Aplikácia je teraz po aktualizácii známa ako "Môj Burger“.

9:38 Zavedenie embarga Európskej únie na dovoz zemného plynu z Ruska by zničilo európsku ekonomiku, ktorá už zápasí s negatívnymi dopadmi rastu inflácie v dôsledku vyšších cien energií. Povedal to maďarský premiér Viktor Orbán.

9:03 Šéf regionálnej vojenskej správy Luhanska uvádza, že ruskí okupanti úplne zničili ľadový palác v Severodonecku.

8:51 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 2 856 osôb. Z toho bolo 692 mužov, 1 687 žien a 477 detí. O dočasné útočisko požiadalo 174 žiadateľov. Celkový počet osôb, ktoré na Slovensko prišli od začiatku vojny, je 498 465. Odišlo ich 245 672.

8:45 Britské ministerstvo obrany v piatok vo svojej pravidelnej správe založenej na informáciách rozviedky varovalo, že v juhukrajinskom meste Mariupol sú zdravotné sily na pokraji kolapsu a hrozí tu prepuknutie epidémie cholery, zatiaľ čo v Chersone je kritický nedostatok liekov.

7:39 Ukrajinský generálny štáb pripustil postup Rusov na Bachmut v Doneckej oblasti, píše ruská BBC.

7:14 Ukrajinskí vojaci odrazili ruské pokusy o postup z juhu k Severodonecku. Rusi ale získali územie pri obciach Komyšuvacha a Rota, ktoré tiež ležia južne od Severodonecku. V tomto meste pokračujú pouličné boje. Podľa ukrajinského generálneho štábu Rusi tiež zhromaždili 30 bojových zoskupení v smere na mesto Slobožanske a pokúšajú sa o útok.

6:56 V Rumunsku sa v piatok stretnú zástupcovia krajín takzvanej bukureštskej deviatky (B9), ktorú tvoria krajiny východného krídla NATO. Témou rokovaní bude najmä vývoj ruskej invázie na Ukrajine. V Bruseli budú rokovať ministri vnútra krajín Európskej únie, okrem iného o dôsledkoch ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

6:40 Britskí ministri požadujú prepustenie Britov odsúdených na smrť v Ruskom okupovanom Donecku. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová rozhodnutie súdu odsúdila. "Toto je falošný rozsudok s absolútne žiadnou legitimitou,“ povedala.

6:39 Ukrajinský prezident Zelenskyj vo svojom poslednom večernom videoposolstve informoval o určitom pozitívnom vývoji v Záporožskej oblasti, kde ukrajinská obrana zvádza boje s ruskými inváznymi jednotkami. "Situácia na fronte je dnes bez výraznejších zmien. Severodoneck, Lysyčansk a ďalšie mestá na Donbase, ktoré teraz okupanti považujú za kľúčové ciele, sa držia,“ uviedol Zelenskyj podľa serveru The Guardian. "Určité pozitívum máme v Záporožskej oblasti, kde sa nám darí mariť plány okupantov. Postupne sa posúvame vpred v Charkovskej oblasti, oslobodzujeme našu krajinu. V smere na Mykolajiv držíme obranu,“ dodal.

6:37 Bezprostredná hrozba ruského útoku na Kyjev v súčasnosti nehrozí, ukrajinské hlavné mesto však nepoľaví vo svojej ostražitosti, uviedol vo štvrtok ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. "Vojaci sa v blízkosti bieloruských hraníc nezhromažďujú, uvedomujeme si však, že zajtra môže nastať akýkoľvek scenár. Preto uskutočňujeme vážny výcvik - prípravu obrannej línie a výcvik vojakov, ktorí zostanú v Kyjeve," podotkol.

6:30 Situáciu ohľadom Ukrajiny sme s vami sledovali online aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok