Republikáni už otvorene hovoria o páde z fiškálneho útesu

TASR
25.12.2012 13:44

Demokrati a republikáni sa stále nedohodli na novom rozpočte. Prezident Barack Obama sa dnes predčasne vrátil do Washingtonu z vianočnej dovolenky a jeho poradcovia hľadajú spôsob ako zachrániť jeho plán na oživenie ekonomiky. Na dohodu zostáva päť dní a USA hrozí pád z takzvaného fiškálneho útesu, čo by mohlo krajinu uvrhnúť do recesie.

Republikáni už otvorene hovoria o páde z fiškálneho útesu
SITA

Republikánom a demokratom zostáva už len niekoľko dní, aby vyriešili fiškálny spor. Nádeje, že sa to podarí do vypršania termínu, však miznú. "Po prvý raz si myslím, že je pravdepodobnejší pád z fiškálneho útesu, ako že sa to nestane," povedal v nedeľu (23. 12.) nestranícky senátor Joe Lieberman.

Ak sa republikáni s Bielym domom nedohodnú do 31. decembra, od 1. januára automaticky vstúpi do platnosti balík opatrení, ktorý zahŕňa zvýšenie daní a zníženie výdavkov v celkovej hodnote 600 miliárd USD. Experti varujú, že by to mohlo americkú ekonomiku stiahnuť do recesie.

V dohodu do konca roka neverí ani republikánsky senátor z Wyomingu John Barrasso. Podľa neho je za to zodpovedný predovšetkým Biely dom. "Myslím si, že prezident chce z politických dôvodov ísť cez fiškálny útes."

Iní americkí kongresmani vidia šancu v prijatí obmedzenej rozpočtovej dohody. Demokratický senátor Mark Warner počíta so schválením dohody, ktorá síce nevyrieši finančné problémy krajiny, ale zabráni, aby automaticky vstúpil do platnosti úsporný balík. "Bohužiaľ príde len k malej dohode," uviedol. "Je však rozhodujúce, aby sme dospeli k veľkej dohode."

Prezident Barack Obama ešte pred svojím odchodom na vianočnú dovolenku signalizoval, že sa pripravuje na menší balík. Jeho súčasťou by malo byť zachovanie zníženia daní z čias prezidenta Georgea W. Busha, ktoré sa týka väčšiny Američanov, a zabránenie automatickým škrtom v rozpočte.

Jadrom rozpočtového sporu medzi republikánmi a demokratmi je Obamova požiadavka na zvýšenie daní pre bohatých. Predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner musel v piatok (21. 12.) odvolať hlasovanie o takzvanom pláne B, lebo preň nezískal dostatočnú podporu ani vo vlastnej strane. Jeho podstatou bolo predĺženie daňových úľav pre bohatých Američanov s výnimkou tých, ktorých ročné príjmy presahujú milión USD (756.544 eur).

Prezident však chce, aby vyššie dane platili všetci s príjmom nad 400.000 USD ročne. Obama už pritom ustúpil z jednej zo svojich základných požiadaviek, keď posunul hranicu, od ktorej by sa mala platiť plánovaná vyššia daň pre bohatých, na 400.000 USD ročne z pôvodných 250.000 USD, čo bola jedna z kľúčových tém jeho nedávnej volebnej kampane. Pred odchodom na sviatky upozornil politikov, že čas na dosiahnutie dohody sa im kráti. Verí však, že nájdu kompromisné riešenie včas, ak každá strana "trocha ustúpi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok