Muž, ktorý v Berlíne vrazil autom do ľudí, konal zrejme v amoku a mal psychické problémy

TA3 TASR
9.6.2022 10:05

Vodič auta, ktoré v stredu v nemeckom hlavnom meste Berlín vpálilo do davu ľudí, pričom o život prišla jedna žena a 14 ďalších osôb utrpelo zranenia, konal zrejme v amoku a mal psychické problémy. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Obeťou vyčíňania 29-ročného muža nemecko-arménskeho pôvodu sa stala učiteľka z Hesenska, ktorá bola so skupinou žiakov na školskom výlete v Berlíne. Práve títo tínedžeri patria medzi zranené osoby – päť až šesť z nich utŕžilo život ohrozujúce zranenia a traja ďalší zranenia ťažké.

Páchateľ bol po čine, ku ktorému došlo v stredu dopoludnia v štvrti Charlottenburg pri nákupnom bulvári Kurfürstendamm, zadržaný a prevezený do nemocnice. Polícia v stredu okrem iného prehľadala jeho byt. Vo vozidle, ktoré šoféroval, sa našlo viacero plagátov s nápismi súvisiacimi s Tureckom. Či je ich však možné spojiť s týmto činom, je predmetom vyšetrovania.

Hoci tento muž v minulosti spáchal už viacero prečinov, dosiaľ sa podľa polície nedopustil žiadneho skutku spojeného s extrémizmom. Vyšetrovanie vedie oddelenie kriminálnej polície zaoberajúce sa vraždami, a nie sekcia zodpovedná za politicky motivované trestné činy.

Berlínska starostka Franziska Giffeyová na Twitteri vo štvrtok ráno pre rozhlasovú stanicu RBB-Inforadio uviedla, že z vyšetrovania polície jasne vyplýva, že "ide o skutok psychicky ťažko postihnutého človeka, spáchaný v amoku". Dodala, že vyšetrovatelia sa s pomocou tlmočníka "z čiastočne zmätočných vyjadrení" páchateľa pokúšajú zistiť okolnosti incidentu. Stredajší čin označila za "čierny deň v dejinách Berlína". O skutku vykonanom v amoku hovoril v stredu večer na Twitteri aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Hovorca polície v nemeckej metropole vo štvrtok povedal, že "existujú takéto indície (o psychických problémoch páchateľa), avšak zatiaľ to nie je isté". Doplnil, že vyšetrovanie zatiaľ prebieha vo všetkých smeroch. Sestra podozrivého pre denník Bild uviedla, že jej brat závažné problémy má. V stredu večer si v Pamätnom kostole cisára Viliama I., v blízkosti ktorého sa skutok odohral, mnohí ľudia uctili pamiatku zabitej ženy a zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok