Hrozivá bilancia. Od masakra na základnej škole v Uvalde boli v USA zastrelené stovky ľudí

TA3 TASR
8.6.2022 19:34

Za dva týždne od masovej streľby na základnej škole v meste Uvalde došlo v USA k vraždeniu ručnými strelnými zbraňami v 43 z 50 amerických štátov. Pri vyše 650 incidentoch bolo zabitých 730 ľudí. Portál britskej stanice Sky News o tom v stredu informoval na základe údajov od neziskovej skupiny Gun Violence Archive (Archív násilia páchaného strelnými zbraňami).

Zdrvené americké mesto Uvalde po masakre v škole prosí Bidena: "Urobte niečo!"
AP Photo/Jae C. Hong

Pri vyčíňaní tínedžera s poloautomatickou puškou na základnej škole v texaskom meste Uvalde 24. mája prišlo o život 19 detí a dve učiteľky. Vyšetrovanie začal aj osobitný výbor zriadený Snemovňou reprezentantov, dolnou komorou amerického Kongresu.

Za dva týždne od tohto tragického prípadu bolo v USA zabitých spomínaných 730 ľudí – z nich 23 boli deti, čo je viac než celkový počet ľudí zabitých v Uvalde, a 66 boli tínedžeri.

Tieto čísla sú hlboko znepokojujúce pre politikov v Kongrese, ktorí sa teraz snažia nájsť spoločné stanovisko v tom, ako – alebo či vôbec –, reformovať americké zákony o vlastníctve ručných strelných zbraní. Republikáni a demokrati sú stále rozdelení v názoroch, aký rozsah by mali mať zmeny týchto zákonov.

Politici si vypočujú výpovede rodičov a preživších streľby v Uvalde spred dvoch týždňov.

Medzi svedkami bude aj 11-ročná Miah Cerrillová, ktorá sa zamazala krvou zastreleného kamaráta, hrala mŕtvu a to jej pomohlo prežiť.

Tento prehľad o každodenných úmrtiach spôsobených ručnými strelnými zbraňami ukazuje, že osudný deň v Uvalde nebol v USA nijako výnimočný – od streľby v texaskej základnej škole bolo len päť takých dní, keď bolo zaznamenaných menej zastrelených než 24. mája, píše Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok