K životnej spokojnosti vraj potrebujeme len päť ľudí. Ich výber je pre naše šťastie kľúčový

TA3/zm
9.6.2022 16:00

Ani veľa, ani málo. Päť je tak akurát. A podľa odborníkov je to ideálny počet priateľov, ktorých by sme mali mať v dospelosti. Hoci za celý svoj život nadviažeme niekoľkonásobne viac vzťahov, prvá päťka je kľúčová.

K životnej spokojnosti vraj potrebujeme len päť ľudí. Ich výber je pre naše šťastie kľúčový
Pexels

Ak sa pozriete na zoznam svojich priateľov na sociálnych sieťach, určite ich tam bude nespočetne viac ako päť. No práve päťka je číslo, ktoré je podľa psychológov pre jednotlivca kľúčom ku šťastiu.

150 priateľstiev

Podľa britského antropológa Robina Dunbara je maximálny počet priateľských vzťahov, ktoré dokážeme za celý život nadviazať, 150. Výskum Oxfordskej univerzity, na ktorej pôsobí, prebiehal tak, že zapojeným dobrovoľníkom zmerali veľkosť neokortexu. To je tá časť mozgu, ktorá je zodpovedná za zmyslové vnímanie a spracovanie jazyka a emócii. A tak prišli vedci na číslo 150, ktoré zodpovedá kapacite, pri ktorej sme ešte schopní vedieť o jednotlivých priateľoch toho toľko, aby sa o kamarátstve dalo vôbec hovoriť.

Kategórie kamarátov

Samozrejme, nie že by ste počas života mali vyše stovky najlepších priateľov. Výskum hovorí tiež o tom, že každému vzťahu je pridelená určitá kategória, v rámci ktorej pre nás blízki ľudia plnia rôzne funkcie. Nuž a prvá päťka je najdôležitejšia.     

Podľa odborníkov dokážeme s približne piatimi ľuďmi udržiavať hlboký, blízky vzťah, takže o nich môžeme doslova povedať, že sú priateľmi. Ďalších desať ľudí je v kategórii kamarátov, takže sme voči nim lojálni, rešpektujeme ich a radi ich uvidíme sporadicky, napríklad pri príležitosti osláv, ale nekontaktujeme sa s nimi tak často.

Nasleduje odhadom tridsať ľudí, o ktorých môžeme povedať, že sú to naši známi. Máme ich radi, vieme o nich viac ako o bežných ľuďoch, ale priateľská chémia medzi nami a nimi nenastala natoľko, aby sa vzťah posunul niekam ďalej.

Prvá päťka

Nuž, a ako to je podľa výskumu s tými najbližšími priateľmi? Ak ich máte troch až piatich, vykazujete údajne najvyššiu mieru spokojnosti. Keď ich je menej, môžete sa cítiť osamelo. Ak ich je viac, naopak, asi vzťahy nebudú až také blízke a intímne. Skrátka, tri až päť je podľa odborníkov akurát, a to skúmali pomerne širokú vzorku respondentov od 31 do 77 rokov.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok