Zástupcovia miest a obcí vítajú Čaputovej veto protiinflačného balíka. Argumentujú, že predstavuje riziká

TA3 TASR
7.6.2022 16:11

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. Únia miest Slovenska víta jej rozhodnutie, prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.

peniaze eurá bankovky hotovosť 1140px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

Ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák zároveň upozornil, že ak by parlament schválil zákon s pripomienkami prezidentky a od júla by začal platiť daňový bonus, samosprávam to spôsobí určité finančné výpadky v príjmovej časti rozpočtu.

Balíček je rizikový

Kaliňák pripomenul, že spolu s partnermi v tripartite a ďalšími samosprávnymi združeniami sa zhodli na rizikách protiinflačného balíka a spoločne, aj v rozhovore s hlavou štátu, poukazovali na negatívne dosahy, ktoré môže legislatíva spôsobiť v rozpočtoch samospráv, rovnako žiadali participáciu na tvorbe podobného zákona. "Tento postoj sme požadovali preto, lebo samosprávy zabezpečujú dostupnosť služieb a obslužnosť územia, čo by bolo pri novej legislatíve výrazne problematické. Ale aj preto, lebo sociálny dialóg bol nahradený nedôstojnou oznamovacou vetou," poznamenal Kaliňák.

Prezidentkino rozhodnutie a argumentáciu preto vníma ako signál návratu k dodržiavaniu legislatívnych pravidiel a definovaniu toho, čo si môže dovoliť vláda voči samospráve. "Sme radi, že legislatívny proces spoločne dostávame do mantinelov predvídateľnosti. Musíme ale konštatovať, že nás čaká ešte mimoriadne veľa práce na ochranu princípov samosprávy," dodal.

Dôležité sú reálne dosahy

Šéf ÚMS tvrdí, že je potrebné sa baviť o reálnych dosahoch na mestá, obce i poskytované služby pre obyvateľov. "Musíme sa pokúsiť nájsť riešenie, ktoré bude skutočnou prorodinnou politikou pre tých, ktorí to naozaj potrebujú, a zároveň nebude dramatické pre verejný rozpočet i pre mestá a obce," povedal Rybníček. Deklaruje, že ÚMS je pripravená rokovať a nájsť zmysluplné riešenie.

Hlava štátu vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča nepodpísala. Viaceré samosprávy avizovali, že im budú v rozpočtoch chýbať financie, nevylúčili zvyšovanie daní a poplatkov. Ministerstvo financií sa voči kritike samospráv ohradilo a argumentovalo, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok