ONLINE: Poľsko navrhuje úplné odstrihnutie od ruského plynu. Rusi chcú obkľúčiť Severodoneck

TA3 TASR ČTK
7.6.2022 06:56

Cieľom ruských jednotiek pravdepodobne je odstrihnúť Severodoneck od severu aj juhu. Poľsko navrhuje v siedmom balíku sankcií EÚ úplné odstrihnutie od plynu a petrochemických produktov z Ruskej federácie, ako aj odpojenie všetkých ruských a bieloruských bánk od systému SWIFT. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:24 Český premiér Petr Fiala sa v utorok stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Rokovali spolu o vojne na Ukrajine, energetickej bezpečnosti i ďalšom rozvoji bilaterálnych vzťahov oboch krajín. Na webovej stránke o tom informoval Úrad vlády ČR. 

22:43 V separatistickej východoukrajinskej Doneckej ľudovej republike (DĽR) v utorok začal súd s dvojicou Britov a jedným občanom Maroka bojujúcimi v ukrajinskej armáde. Podľa vyšetrovateľov im za "terorizmus" a za to, že bojovali ako "žoldnieri", hrozí trest smrti.

21:50 Ukrajina obvinila v utorok Rusko z toho, že v Chersonskej oblasti uväznilo približne 600 ľudí, zväčša novinárov a občianskych aktivistov. Informovali agentúra AFP a televízia BBC.

21:39 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok ostro odsúdila ruskú agresívnu vojnu proti Ukrajine. Jej vyjadrenia zazneli počas rozhovoru s reportérom týždenníka Der Spiegel Alexandrom Osangom, ktorý naživo odvysielala nemecká verejnoprávna televízna stanica Phoenix.

21:07 Väčšina Poliakov má ústretový postoj k Ukrajincom, ktorí utiekli pred vojnou do ich krajiny. Vyplýva to z nedávneho prieskumu Varšavskej univerzity, z ktorého v utorok citovala agentúra DPA. 

20:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril potešenie, že britský premiér Boris Johnson v pondelok uspel v hlasovaní o dôvere a zostal šéfom vlády. Informovala o tom BBC. 

19:43 Ministerstvo financií Spojených štátov informovalo amerických peňažných manažérov, že sankcie Washingtonu voči Moskve zakazujú akékoľvek nákupy dlhopisov alebo akcií patriacich ruskej vláde a firmám. A to nielen v prípade novovydaných, ale aj akcií a dlhopisov na sekundárnom trhu. To je ďalšie sprísnenie obmedzení USA voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. 

19:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok pricestoval na dvojdňovú návštevu Turecka, na ktorej má rokovať o odblokovaní vývozu pšenice z Ukrajiny. Informovala agentúra AFP.

18:51 Armáda Spojených štátov začala cvičiť ukrajinské sily v používaní sofistikovaných raketových systémov HIMARS, ktoré administratíva prezidenta Joea Bidena schválila ako pomoc Kyjevu. Rusko však vyhlásilo, že to môže spustiť jeho rozsiahlejšie nálety na Ukrajinu. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AP.

18:35 Ruskí zákonodarcovia schválili v utorok legislatívu, ktorá finalizuje odchod Moskvy spod jurisdikcie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý je orgánom Rady Európy. Informovala agentúra AFP. 

18:05 Pobaltské krajiny v utorok vyjadrili požiadavku, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidátskej krajiny na vstup do Európskej únie. Informovala agentúra DPA. 

17:55 Poľsko v rámci jedného z najväčších kontraktov na vývoz zbraní za uplynulých 30 rokov dodá Ukrajine desiatky moderných samohybných húfnic typu AHS Krab. Oznámil to v utorok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informovala agentúra PAP.

 17:41 Európska komisia prijala v utorok rozhodnutie, ktorým sa národnému regulačnému orgánu Ukrajiny, zodpovednému za elektronické komunikácie, povoľuje účasť v Orgáne európskych regulátorov pre elektronické komunikácie a v agentúre na jeho podporu. 

17:05 Poľsko podpíše najväčší kontrakt na dodávku zbraní pre Ukrajinu za posledných 30 rokov za takmer 630 miliónov dolárov.

16:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že víťazstvo vo vojne na Ukrajine musí byť dosiahnuté na bojisku a cieľom jeho krajiny je získať späť kontrolu nad všetkými ukrajinskými územiami, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko. Informovali agentúra Reuters a denník Financial Times.

15:58 Poľsko navrhuje v siedmom balíku sankcií EÚ úplné odstrihnutie od plynu a petrochemických produktov z Ruskej federácie, ako aj odpojenie všetkých ruských a bieloruských bánk od systému SWIFT.

15:54 Berlín ešte od Španielska nedostal žiadosť o schválenie dodávky tankov nemeckej výroby na Ukrajinu. Povedal to v utorok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Informovali agentúra DPA a denník El País. 

15:52 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev skritizoval v utorok tých ľudí, ktorí "nenávidia" Rusko, a nazval ich "degeneráti". A zaviazal sa, že bude pracovať na tom, aby "zmizli". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

15:40 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok vláde, aby do konca júla vypracovala nové rozpočtové pravidlá s cieľom podporiť rast a pomôcť ochrániť ekonomiku pred veľkým poklesom. Informovala agentúra Reuters.

15:32 Ukrajina by potrebovala asi šesť mesiacov na odmínovanie vôd v okolí svojich čiernomorských prístavov, aj keď bude ich blokáda ruským námorníctvom zrušená. Podľa utorkovej správy britského denníka The Guardian to vyhlásil námestník ukrajinského ministra pre poľnohospodársku politiku a potravinárstvo Taras Vysockyj. 

15:11 Maďarská prezidentka Katalin Nováková spolu s prezidentom Českej republiky Milošom Zemanom odsúdili v utorok v Prahe "Putinovu agresiu" na Ukrajine a deklarovali všetku potrebnú pomoc utečencom z Ukrajiny.

15:07 Svetové veľmoci nesmú dotlačiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k prijatiu nevýhodnej mierovej dohody so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Uviedol to britský premiér Boris Johnson v utorok na zasadnutí britskej vlády, informuje agentúra Reuters.

14:37 Ruské úrady vyhlásili pátranie po spisovateľovi Dmitriji Gluchovskom, autorovi známeho románu Metro 2033. Dôvod nespresnili, ale podľa médií ide najskôr o diskreditáciu ruskej armády, teda o kritiku invázie na Ukrajinu. Za takzvané lživé správy o armáde novo v krajine hrozí až pätnásť rokov väzenia.

14:18 Nemecko prisľúbilo Litve ďalšiu vojenskú pomoc na odstrašenie možného ruského útoku a prípadnú obranu pred ním. V utorok to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz po rozhovore s litovským prezidentom Gitanasom Nausdom. Informuje agentúra DPA. 

14:09 IBM oznámila úplné zastavenie prác v Rusku.

13:50 Ruská flotila začala v utorok námorné cvičenie v Baltickom mori. V tomto regióne sa už konajú aj spoločné manévre námorných síl NATO, Fínska a Švédska, informovala agentúra DPA. 

13:42 Ruskí poslanci v pondelok schválili balík zákonov, podľa ktorých sa v Rusku nebudú plniť rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva prijaté po 15. marci. Oznámila to agentúra TASS s pripomienkou, že v polovici marca Rusko ohlásilo odchod z Rady Európy, pod ktorú štrasburský súd spadá. Schválené zákony vyžadujú ešte prijatie v hornej komore ruského parlamentu a podpis prezidenta Vladimira Putina.

13:13 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil "úplné oslobodenie" obytných štvrtí mesta Severodoneck na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. 

12:58 Ministerstvo zahraničných vecí USA vyhlásilo, že Čierna Hora, Bulharsko a Severné Macedónsko prijali rozhodnutia, že nepovolia prelet lietadla ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na ceste do Belehradu, ako suverénne štáty. 

12:35 Situácia v Severodonecku je ďalej neprehľadná. Starosta mesta povedal, že ukrajinskí obrancovia držia svoje pozície. Podľa Moskvy Rusi kontrolujú obytné štvrte.

12:16 Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom v utorok kritizovala plán Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyslať delegáciu odborníkov do jadrovej elektrárne v Záporoží, ktorú obsadili Rusi. Ukrajinská spoločnosť tvrdí, že takúto návštevu "nepozvala". Informovala agentúra Reuters. 

12:01 Proruskí separatisti na Ukrajine v utorok potvrdili smrť generála ruských ozbrojených síl Romana Kutuzova, ktorý velil armádnemu zboru samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

11:43 Ukrajinský generálny štáb dnes uviedol, že Bielorusko chce bezmála zdvojnásobiť svoju armádu z terajších 45 000 na 80 tisíc vojakov. Ukrajinské velenie tiež varovalo pred pretrvávajúcou hrozbou úderov ruských rakiet a letectva z Bieloruska.

11:39 Ruskí okupanti búrajú Ukrajinskú stélu pri vstupe do Mariupoľa.

11:10 Nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová, ktorá je na návšteve juhoukrajinského mesta Odesa, vyhlásila, že Ruskom rozpútaná vojna ohrozuje aj kultúrnu identitu Ukrajincov. Informuje agentúra DPA. 

10:58 V bieloruských ozbrojených silách začal nácvik prechodu z mierového na vojnové obdobie, oznámilo bieloruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. Cvičenie bojovej pripravenosti potvrdzuje aj agentúra Reuters, ktorá zároveň pripomína, že práve z bieloruského územia ruská armáda viedla časť úvodného invázneho útoku na Ukrajinu.

10:46 Súd na Fidži podľa agentúry Reuters rozhodol, že ruskú superjachtu kotviacu pri ostrove môžu "odstrániť" Spojené štáty. Dospel k záveru, že údržba lode, o ktorej zabavenie sa vedie právna bitka, je plytvaním verejnými peniazmi.

10:33 Brat jedného z nezvestných ukrajinských vojakov, ktorí hájili Azovstal, agentúre AP povedal, že do kyjevskej vojenskej nemocnice boli prevezené telá padlých v dvoch nákladných vozidlách. Rodiny čakajú na výsledky analýz DNA, pretože inak často nie je možné pozostatky identifikovať. Obe krajiny si telá padlých prvýkrát vymenili minulý víkend.

10:15 Ponuku nezávislých spravodajských kanálov a médií, ktoré sú určené pre publikum v Rusku, rozšíria od budúceho týždňa nové online noviny. V ukrajinskom Kyjeve ich bude pripravovať redakcia spravodajského webu Februárové ráno. Informoval o tom britský denník The Guardian. 

10:10 Ukrajinská armáda v utorok ráno uviedla, že počas uplynulej noci vykonala niekoľko leteckých útokov na ruské pozície na juhu Ukrajiny. Informuje agentúra DPA. 

9:55 Ruské ztráty podle generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny.

9:32 Rusko zakázalo ďalším 61 Američanom vstup do krajiny, píše CNN. Na aktualizovanom sankčnom zozname sú novo okrem iného zástupcovia médií či niektorých firiem, nechýba ani ministerka financií Janet Yellenová. Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí ide o reakciu na "stále sa rozširujúce" sankcie zo strany USA.

9:06 Ruská spravodajská agentúra TASS uviedla, že japonská vláda uvalí sankcie na dve ruské a jednu bieloruskú banku. Zároveň tiež Tokio zakáže do Ruska vývoz tovaru, ktorý sa dá použiť na budovanie priemyselnej infraštruktúry.

8:53 Podľa britského ministerstva obrany je cieľom ruských jednotiek pravdepodobne odstrihnúť Severodoneck od severu aj juhu. Postup ruských síl sa v poslednom týždni na južnej osi pri meste Popasna takmer zastavil. Podľa Londýna "Rusko bude takmer určite potreboval prielom na aspoň jednej z osí (útoku)", aby dosiahlo svoj cieľ získať kontrolu nad Doneckou oblastí.

8:36 Ukrajinská vláda pripravuje návrh zákona, ktorý uzákoní angličtinu ako jazyk obchodného styku. Povedal to ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje v utorok denník The Guardian. 

8:25 Podľa britského ministerstva obrany sa cez víkend ukrajinským jednotkám podarilo dobyť naspäť časť Severodonecku, ruské jednotky ale stále okupujú východnú časť mesta.

8:21 V Kyjeve bola dokončená nástenná maľba Patrona, psa na vyhľadávanie nášľapných mín.

8:03 Ruské jednotky od Lymanu na juh a západ za posledných 24 hodín nepostúpili, cituje z hlásenia ukrajinského vojenského velenia ruskojazyčný web stanice BBC. Zároveň poznamenáva, že správa nehovorí nič o dobytí Svjatohirsku, ktorého obsadenie ohlásili predtým ruské zdroje. V južnej časti východného frontu - pri Donecku av Záporožskej oblasti - sa Rusi nepokúšajú o postup, dopĺňa BBC s odkazom na štáb.

7:49 Kyjevské činoherné divadlo Teatr na Podoli v nedeľu odohralo svoje prvé predstavenie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Toto divadlo bolo poslednou kultúrnou inštitúciou v Kyjeve, ktoré obnovilo svoju činnosť. Koncom mája totiž otvorili svoje brány pre divákov aj kiná i Národná opera, informovala v noci na utorok agentúra AP. 

7:45 Riaditeľka tajných služieb Spojených štátov amerických Avril Hainesová podľa CNN v pondelok na konferencii o kyberbezpečnosti povedala, že hlavným dôvodom, prečo USA pred ruskou inváziou odtajnili niektoré citlivé informácie, bolo, že spojenci USA k varovaniu, že je útok na Ukrajinu na spadnutie, pristupovali úplne skepticky.

7:14 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v pondelok večer na Twitteri odsúdil ruský raketový útok na obilný terminál v Mykolajive, druhý najväčší na Ukrajine. Moskva podľa Borrella takto iba prispieva k globálnej potravinovej kríze.

7:01 Ruskí okupanti ostreľovali trhovisko, vysokú školu a školu v Lysyčansku a zranili dvoch ľudí. Boje v Sievierodonecku pokračujú.

6:52 Spojené štáty obvinili v pondelok Rusko z pokusu o "zastrašovanie" amerických novinárov v Moskve po tom, čo si ich predvolalo ruské ministerstvo zahraničných vecí a pohrozilo im odvetnými opatreniami za americké sankcie. Informuje o tom agentúra AFP. 

6:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do Berlína osobitného vyslanca na rokovania s nemeckou spolkovou vládou o perspektíve vstupu jeho krajiny do Európskej únie (EÚ). Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. 

6:47 Diplomati, ktorí sa v nemeckom Bonne zúčastňujú na desaťdňovom klimatickom stretnutí, počas príhovoru zástupcu Ruskej federácie opustili zasadaciu miestnosť. Informoval denník The Guardian, podľa ktorého ide o znak toho, že klimatické rokovania zatieňuje geopolitické napätie. 

6:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok upozornil, že jeho vojaci v bojoch o strategické východoukrajinské mesto Severodoneck čelia početnej prevahe "silnejšej" ruskej strany. Informujú agentúry AFP a Reuters. 

6:34 Spojené štáty a Európska únia vyzvali v pondelok Rusko, aby zastavilo sexuálne násilie, ktorého sa údajne dopúšťa jeho armáda a zástupcovia na Ukrajine. Moskva pritom tieto tvrdenia označuje za "klamstvo".  Informuje agentúra AFP.

6:30 Správy o tom, že Rusko kradne Ukrajine obilie s cieľom jeho ďalšieho predaja, sú "vierohodné", uviedol v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok