Sulíkovu chybu zaplatíme na palivách, reagoval Gyimesi na sankcie. Podľa Galeka šíri paniku

TA3
6.6.2022 21:50

Čiastočné embargo na ruskú ropu môže podľa niektorých politikov mať negatívne dôsledky aj na Slovensko. Jedným z kritikov je György Gyimesi (OĽANO), podľa ktorého mohol premiér Heger v Bruseli vyrokovať lepšie podmienky. Karol Galek (SaS) naopak tvrdí, že sa na novú situáciu stihneme pripraviť. O rope, embargu i Slovnafte diskutovali v Téme dňa.

temadna_16.jpg
TA3

"Každá sankcia zabolí, v prvomrade by však mala agresora. Je neodškriepiteľné, že to má vplyv aj na iné štáty," uviedol Galek s tým, že aj táto sankcia má prechodné obdobie 18 mesiacov, podľa neho je tou najmenšou formou aká sa nachádzala na stole a verí, že pomôže k tomu, aby sa konflikt na Ukrajine čo najskôr ukončil.

"Nejakým spôsobom sa nás to dotkne, Slovnaft bude musieť prejsť na iný typ ropy v rámci prechodného obdobia. Prvých 8 mesiacov bude bez obmedzení, v ďalších 10 je to už výnimka na dovoz iba do ČR. Slovnaft už niekoľko mesiacov testuje ropné zmesi, ktoré vie doviezť z iných krajín," spresnil Galek.

Gyimesi však zostal v tejto otázke kritický, Sulík podľa neho podviedol Hegera a aj občanov Slovenska. Podľa neho prijaté sankcie budú mať ďalekosiahle následky. "Jeho chybu pocítia najviac občania Slovenska, ktorý to zaplatia každý deň na čerpacích staniciach. Nie je pravda, že to bola tá najlepšia verzia, treba sa pozrieť na to, čo vybojoval Orbán," uviedol.

Pozíciu Slovenska na rokovania podľa Gyimesiho pripravoval minister hospodárstva Sulík zle. "Premiér mu verí, a tak možno ani nepomyslel na to, že to pripravil zle," dodal.

Galek oponoval s tým, že Gyimesi šíri poplašné správy a paniku. "Ropa, ktorá dnes prúdi z Ruska ide z Družby, máme aj Adriu, tá je už testovaná. V priebehu 18 mesiacov sa to urýchli. Kým bude fungovať Slovnaft, nebude nedostatok ani jednej pohonnej hmoty," uviedol s tým, že Slovensko má tie isté výnimky ako Maďarsko. "Neobmedzene si môžeme voziť ropu potrubiami, kým nebudeme pripravení na inú technológiu alebo druh ropy," dodal.

Gyimesi je však toho názoru, že pri tomto balíku sankcií sme už mali povedať dosť. Dodal, že na Ukrajinu sme poslali už množstvo finančnej pomoci, európski partneri by to podľa neho pochopili.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok