Matovič predloží návrh na vyššie platy učiteľov spolu so zdanením hazardu

TA3 TASR
6.6.2022 16:06

Minister financií Igor Matovič predloží na stredajšie rokovanie vlády v jednom materiáli návrh na desaťpercentné zvýšenie platov v školstve spoločne s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a zvýšenie regulovaného odvodu. Informoval o tom po pondelkovom rokovaní s vedením Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Avizovaný protest podľa predsedu odborového zväzu Pavla Ondeka zatiaľ neodvolávajú. "Zatiaľ nie je nič dohodnuté," podotkol. Ak by Matovičov návrh na zvýšenie platov prešiel s tým, že bude obsahovať požadované desaťpercentné navýšenie platov pre zamestnancov školstva od 1. júla, odborári budú žiadať tripartitnú dohodu. 

"Peniaze tu sú, pokiaľ sa vláda dohodne, že ich chce do školstva dať," myslí si Ondek. Poukázal pritom na zvýšené príjmy štátu vzhľadom na infláciu a vyššie ceny. "Naša požiadavka bola 100 miliónov eur, ale pokiaľ štát rozhodne o ďalších veciach, čo sa týka daní, to je rozhodnutie odborníkov a politikov," poznamenal.

Vydieračské praktiky SaS odmieta

Na tlačovú besedu ministra financií Igora Matoviča už reagovala aj strana Sloboda a Solidarita. V stanovisku, ktoré médiám zaslal hovorca SaS Ondrej Šprlák, strana uvádza, že odmieta Matovičove vydieračské praktiky. "Napriek tomu, že predseda školských odborov Pavel Ondek po rokovaní s ministrom financií uviedol, že navýšenie platov pre učiteľov o 10 % by sa dalo financovať z daňových nadpríjmov, Igor Matovič si berie učiteľov za rukojemníkov a spája ich s vyššími daňami," uviedla v stanovisko.

"Strana SaS opakovane vetuje vyššie dane, spraví to aj tentokrát. Vyzývame premiéra Eduarda Hegera, aby konečne zasiahol. Ak má byť školstvo prioritou pre vládu, tak Eduard Heger musí zabezpečiť, aby minister financií bez výhovoriek podpísal navýšenie platov učiteľov," dodala SaS v reakcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok