Rokovania s USA o jadrových zbraniach sú v našom záujme, tvrdí Peskov. Verí, že budú pokračovať

TA3 TASR
6.6.2022 14:31

Rusko má záujem pokračovať v rokovaniach so Spojenými štátmi o jadrových zbraniach, avšak v súčasnej situácii sa pravdepodobne neuskutočnia. V pondelok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko neuzná špeciálne súdy pre vyšetrovanie zločinov na Ukrajine, uviedol Peskov. Označil ich za nelegitímne
Twitter/NEXTA

"Sú v našom záujme a veríme, že rokovania a diskusie na túto tému budú pokračovať; vzhľadom na tektonické posuny, ktoré vidíme... potrebuje takéto rozhovory celý svet," povedal Peskov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americký veľvyslanec v Rusku John J. Sullivan v pondelok vyzval Moskvu, aby s Washingtonom neprerušovala diplomatické styky, pretože je dôležité, aby dve najväčšie jadrové mocnosti sveta pokračovali v dialógu. Podľa jeho slov by Rusko uzavretím americkej ambasády v Moskve urobilo obrovskú chybu.

Rusko a Spojené štáty disponujú najväčším jadrovým arzenálom na svete. Moskva má zhruba 6.257 jadrových hlavíc, zatiaľ čo tri štáty NATO – USA, Francúzsko a Británia – disponujú spoločne 6.065 jadrovými hlavicami, uvádza Združenie na kontrolu zbraní (Arms Control Association) so sídlom vo Washingtone. 

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu vyvoláva obavy z najvážnejšej konfrontácie medzi Ruskom a Spojenými štátmi od kubánskej raketovej krízy z roku 1962.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok