Ministerstvo stoplo usmernenie, ktoré malo pomôcť transrodovým ľuďom

TA3 TASR
6.6.2022 13:10

Ministerstvo zdravotníctva pozastavilo platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Jeho platnosť sa má obnoviť uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré doteraz chýbali.

dúhová vlajka
TASR/Martin Baumann

Vyplýva to z vestníka zverejnenom na webe MZ SR. "Pozastavenie platnosti a účinnosti uvedeného odborného usmernenia sa vykonáva z dôvodu zadefinovania štandardných postupov správneho poskytovania zdravotnej starostlivosti osobe s diagnózou F 64.0 v súlade s ustanovením o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zákonov," vysvetlilo ministerstvo. Dodalo, že uverejnením štandardného postupu pre diagnostickú jednotku F 64.0 transsexualizmus sa jeho platnosť obnoví.

Usmernenie rezort pripravil v spolupráci s odbornou spoločnosťou. Priniesť malo viacero zmien, ktoré mali podľa iniciatívy Inakosť zjednodušiť proces zmeny pohlavia pre transrodových ľudí. Cieľom usmernenia bolo zjednotiť postupy a odstrániť právnu neistotu lekárov i pacientov. Privítalo ho aj Amnesty International Slovensko či občianske združenie Ethos, spolok sekularistov na Slovensku.

Naopak, o jeho stiahnutie žiadalo ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského viac ako 20 poslancov koaličného hnutia OĽANO. Usmernenie kritizovalo aj mimoparlamentné KDH a poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka z mimoparlamentnej Kresťanskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok