Top udalosti týždňa: Čaputová sa stretla so Zelenským, dovoz ruskej ropy čiastočne obmedzili

TA3
5.6.2022 20:31

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Ukrajinu a stretla sa aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Lídri Európskej únie sa zhodli na čiastočnom embargu na ruskú ropu, premiér Eduard Heger označil výsledok rokovaní za úspech. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Čaputová sa stretla so Zelenským, dovoz ruskej ropy čiastočne obmedzili
TASR/Kancelária prezidenta SR

Čaputovej návšteva na Ukrajine

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Ukrajiny stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila aj s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Navštívila aj mestá Boroďanka a Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorých ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy a boli značne zničené raketovými útokmi a ostreľovaním.

"V Boroďanke a Irpini som na vlastné oči videla stopy skazy, ktorú ruskí vojaci na Ukrajinu priniesli. Stovky kilometrov na východ a na juh aj dnes čelia rovnakej skaze tisíce ďalších ukrajinských civilistov - ženy, muži, deti. Verím, že keď pominie táto nočná mora, Ukrajina znovu rozkvitne," uviedla prezidentka počas svojej návštevy na sociálnej sieti.

Prezidentka po návrate zdôraznila, že Slovensko stojí na strane Ukrajiny, ktorej bude aj naďalej pomáhať. "Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, tak sa nezastaví pred ničím. Práve preto sa o to musíme zaujímať a pomáhať Ukrajine, aby sa ubránila," vyhlásila na tlačovej besede. Slovákom odkázala aj slová vďaky.

EÚ sa zhodla na čiastočnom embargu

O Ukrajine sa opäť hovorilo aj na pôde Európskej únie. Lídri členských krajín EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku. Toto embargo sa vzťahuje len na ruskú ropu dovezenú po mori. Povoľuje dočasné výnimky pre dodávky prostredníctvom potrubia. Predseda Európskej rady Charles Michel oznámil, že dohoda sa vzťahuje na dve tretiny ropy dovážanej z Ruska. Toto opatrenie označil za prerušenie obrovského zdroja financií pre ruskú vojnovú mašinériu.

Premiér Eduard Heger na prijaté embargo i balík sankcií reagoval pozitívne. Ocenil jednotu EÚ a vysvetlil, že embargo na ruskú ropu a ruské ropné produkty platí do konca roku 2022 a postihne 90 percent ruských dovozov ropy. Pripomenul, že Slovensko spolu s Českom a Maďarskom má dočasnú výnimku na dodávky cez ropovod Družba.

Niektorí však výsledky rokovaní kritizovali. Slovnaft varoval, že embargo na dovoz ruskej ropy a zákaz dovozu z nej vyrobených ropných produktov znemožní po osemmesačnom prechodnom období zásobovať Česko, Rakúsko a Poľsko. To následne obmedzí nastavené spracovateľské kapacity rafinérie Slovnaft v Bratislave pod technologické minimum. V dôsledku toho tak nebude garantovaná bezpečnosť dodávok.

Kritickí zostali aj analytici, podľa ktorých môžu ľudia toto embargo už čoskoro pocítiť. Čo reálne hrozí? Viac si môžete pozrieť aj v tejto reportáži:

Napätie v koalícii trvá

Pokračovalo aj napätie vo vládnej koalícii, ministri si opäť posielali odkazy cez médiá. Podľa Richarda Sulíka by si Matovič mal hľadať nové zamestnanie. Matovič zase odkázal, že šéf liberálov bojuje za zbohatlíkov.

S ministrom financií Igorom Matovičom sme o aktuálnej kríze v koalícii diskutovali aj v relácii Téma dňa. Vyhlásil totiž, že jej koniec očakáva už na jeseň. Prečo si to myslí? Viac sa dozviete aj tu:

Na hádky medzi ministrami reagoval aj premiér Eduard Heger s tým, že sa zatiaľ nikoho vymeniť nechystá. Komunikáciu niektorých členov vlády nepovažuje za šťastnú, no verí, že nakoniec dokážu v sporných otázkach nájsť zhodu. Osobné útoky sú podľa neho kontraproduktívne a hlavnou zodpovednosťou vlády je prinášať občanom konkrétne výsledky.

Nehoda pri Vrútkach ovplyvnila železnice

Záver týždňa poznamenala nehoda, keď na železničnej trati medzi Varínom a Vrútkami narazil rušeň do stojacej súpravy osobného vlaku, ktorému mieril na pomoc. Zrážka vlakov si vyžiadala 34 zranených, časť z nich museli hospitalizovať vo viacerých nemocniciach. Polícia neskôr v súvislosti s prípadom začala trestné stíhanie.

Nehoda ovplynila aj slovenské železnice. Železničná spoločnosť Slovensko neskôr uviedla, že skontroluje používanú spojovaciu techniku a preskúša rušňovodičov a zodpovedný personál zo znalosti správnej komunikácie pri mimoriadnych udalostiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok