FOTO: Štvordňové oslavy jubilea sa skončili. Na záver sa opäť objavila aj kráľovná Alžbeta

TA3 TASR
5.6.2022 18:58

Britská kráľovná Alžbeta II. sa na záver štvordňových oficiálnych osláv svojho platinového jubilea, 70. výročia nástupu na trón, v nedeľu opäť objavila na balkóne Buckinghamského paláca. Podľa tlačovej agentúry AFP to vyvolalo obrovské ovácie davu ľudí zhromaždených pred jej londýnskym sídlom.

Išlo o prvé osobné vystúpenie 96-ročnej panovníčky od štvrtka po tom, ako bola pre svoje pretrvávajúce problémy s mobilitou nútená vynechať niekoľko ďalších podujatí - piatkovú ďakovnú bohoslužbu v Katedrále sv. Pavla, sobotňajšie konské dostihy Epsom Derby, ako aj veľkolepý koncert na jej počesť.

Kráľovná sa v nedeľu objavila po boku svojich priamych dedičov trónu - princov Charlesa, Williama a Georgea. S pomocou vychádzkovej paličky, v zelenom odeve a v bielych rukavičkách zostala na balkóne počas štátnej hymny a mávala davom.

Najdlhšie vládnuca panovníčka krajiny sa v prvý deň osláv vo štvrtok dvakrát objavila na verejnosti na balkóne, ale podľa paláca jej to spôsobilo "určitý diskomfort", keďže mala čoraz väčšie problémy s chôdzou a so státím.

"Aj keď som sa nezúčastnila na všetkých podujatiach osobne, moje srdce bolo s vami všetkými, a s podporou svojej rodiny som naďalej odhodlaná slúžiť vám čo najlepšie," uviedla Alžbeta II. vo svojom nedeľňajšom ďakovnom vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok