Úrady v Hongkongu zatkli niekoľko osôb v deň výročia masakry v Pekingu z roku 1989

TA3 TASR
5.6.2022 09:39

Úrady v Hongkongu zatkli šesť osôb počas soboty, keď v tomto meste platili sprísnené bezpečnostné opatrenia. Ich cieľom bolo zabrániť verejným zhromaždeniam pripomínajúcim masaker z pekinského námestia Nebeského pokoja zo 4. júna 1989. Informovali agentúra AFP a stanica BBC.

Úrady v Hongkongu zatkli niekoľko osôb v deň výročia masakry v Pekingu z roku 1989
TASR/AP

Piatich mužov a jednu ženu zadržali v okolí Victoria Parku, kde sa v minulosti v tento deň zvykla konať sviečková manifestácia na pamiatku obetí masakry na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men).      

Čínska vláda však v roku 2020 v reakcii na rozsiahle protesty z predchádzajúceho roka prijala zákon o národnej bezpečnosti, ktorý takéto zhromaždenia nepovoľuje.  

V okolí parku počas soboty hliadkovali stovky policajtov. Úrady už predtým ľudí upozornili, že za akékoľvek nepovolené zhromaždenia im na základe zákona z roku 2020 hrozí až päťročný trest odňatia slobody.

Demonštrácie za dodržiavanie základných ľudských sa na námestí Tchien-an-men konali od 15. apríla do 4. júna 1989. Ich potlačenie armádou si podľa odhadov vyžiadalo 1000-10.000 obetí na životoch. Čína oficiálne priznáva len zhruba tri stovky obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok