ONLINE: Zahynúť mal ďalší ruský generál. Kyjev aj naďalej zostáva cieľom Ruska

TA3 TASR ČTK
5.6.2022 07:07

Španielsko pošle Ukrajine protilietadlové rakety a tanky typu Leopard s cieľom zintenzívniť svoju pomoc tejto krajine. Ruské sily strácajú kontrolu nad mestom Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré chce Moskva získať v úsilí dostať pod kontrolu Donbas. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:48 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:33 Rusi pokračujú v útokoch na Severodoneck. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Hajdaja kontrolujú východnú časť mesta.

22:06 Rakúsky kancelár Karl Nehammer v nedeľu vyzval na vytvorenie medzistupňa medzi spoluprácou a plným členstvom v Európskej únii pre krajiny ako Ukrajina a Moldavsko. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Tento tzv. "prípravný priestor" by umožnil krajinám dosiahnuť štandardy Európskej únie podobne ako v prípade Európskeho hospodárskeho priestoru alebo Európskeho združenia voľného obchodu, tvrdí Nehammer.

20:57 Počas bojov na východe Ukrajiny zomrel ďalší ruský generálmajor Roman Kutuzov, píše ukrajinská agentúra Unian. Moskva úmrtie generála zatiaľ nepotvrdila.

20:32 Európska centrálna banka predpokladá, že banky z eurozóny čoskoro predajú svoje ruské aktíva a trh opustia. Uviedol to koncom tohto týždňa šéf bankového dohľadu ECB Andrea Enria.

19:53 Podľa Hanny Maliar, námestníčky ukrajinského ministra obrany, je vojna stále v horúcej fáze a dobytie Kyjeva je stále hlavným cieľom Ruska. Informoval o tom The Kyiv Independent.

18:04 Ruská strela preletela v nebezpečnej blízkosti Južnoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámila to v nedeľu ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom.

15:23 Pápež František počas nedeľnej turičnej svätej omše v Ríme žiadal ukončenie násilia na Ukrajine a nové mierové rokovania. "Opakujem svoju výzvu pre tých, ktorí sú na čele krajín: prosím, nepriveďte ľudstvo do nešťastia," povedal pápež v Ríme po poludňajšej modlitbe Raduj sa nebies kráľovná  (Regina Coeli). Katolícka cirkev si v nedeľu pripomína Zoslanie Ducha svätého - Turíce.

14:01 Kazachstan sa rozhodol zmeniť názov ropy, ktorú exportuje na svetové trhy cez ruské prístavy. Usiluje sa tak oddeliť svoju ropu od ropy produkovanej v Rusku s cieľom vyhnúť sa možným sankciám a problémom s financovaním. Informovala agentúra Reuters. 

12:46 Ruské útoky zničili na predmestí Kyjeva tanky a ďalšie obrnené vozidlá, ktoré Ukrajine poskytli východoeurópske krajiny, uviedlo v nedeľu ruské ministerstvo obrany.  

12:22 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu upozornil, že Moskva bude útočiť na nové ciele v prípade, ak Západ dodá Ukrajine rakety dlhého doletu. Nové dodávky zbraní majú podľa Putina za cieľ "predlžovať konflikt".

12:21 Západné sankcie voči Rusku nebudú mať žiadny vplyv na vývoz ruskej ropy, uviedol cez víkend ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Naopak, v tomto roku očakáva vysoký rast ziskov Ruska z dodávok energií.

12:20 Španielsko pošle Ukrajine protilietadlové rakety a tanky typu Leopard s cieľom zintenzívniť svoju pomoc tejto krajine. Informovali agentúra Reuters a denník El País. 

10:58  Ruské sily strácajú kontrolu nad mestom Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré chce Moskva získať v úsilí dostať pod kontrolu Donbas. Oznámil to v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

10:43 Maltézska pomoc Slovensko doviezla humanitárnu pomoc v objeme viac ako päť ton marginalizovaným skupinám na Ukrajine. Ide najmä o trvanlivé potraviny a hygienické potreby, ktoré budú do pohraničných oblastí dodávané pravidelne. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska. 

9:12 Ruské sily pokračujú v útoku na ukrajinské mesto Severodoneck. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja kontrolujú východnú časť mesta. Ako v nedeľu ráno uviedol generálny štáb ukrajinskej armády, ruskí vojaci sa v regióne zameriavajú na útočné operácie s cieľom obkľúčiť ukrajinské jednotky v oblasti Severodonecku a Lysyčansku a zablokovať hlavné logistické trasy.

8:34 Španielsko je pripravené odovzdať Ukrajine protilietadlové rakety a tanky Leopard. Španielska armáda bude cvičiť aj ukrajinskú armádu v Lotyšsku. Informovala NEXTA.

7:04 Niekoľko výbuchov bolo v nedeľu ráno počuť v oblasti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informujú o tom agentúra AFP a televízia CNN.

7:03 Na území pod kontrolou separatistickej Doneckej ľudovej republiky zomrelo v sobotu po ukrajinskom bombardovaní päť civilistov a ďalších 20 ich bolo zranených. Uviedli to predstavitelia proruských síl. Podľa stanice CNN sú ukrajinské útoky na túto oblasť ojedinelé. Ukrajinské úrady informácie nekomentovali.

7:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore k občanom zverejnenom v sobotu večer na svojej oficiálnej stránke obvinil Rusko z masívneho ničenia kultúrnych pamiatok, kostolov a iných miest spätých náboženstvom. Podľa neho to je dostatočný dôvod na vylúčenie tejto krajiny z Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru. 

7:00 Aktuálne udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera. Všetko podstatné informácie nájdete v článku nižšie. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok